Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Moszva és Peking is önmérsékletet kér Észak-Koreával kapcsolatban: ha háború törne ki a Koreai-félszigeten, annak nem lenne nyertese

Vincze Viktor Attila

2017.04.14. 17:28

Eközben Észak-Korea már tényleg komolyan készül a háborúra: sajtóértesülések szerint megkezdték Phenjan kiürítését.

Moszkva minden országot arra szólított fel, hogy tanúsítson önmérsékletet és tartózkodjon a provokációként értelmezhető lépésektől az Észak-Korea körül kialakult helyzetben. Kína pedig az észak-koreai atom és rakéta kísérletek leállítását javasoló rendezési terv elfogadására szólította fel az érintetteket. Peking ezzel párhuzamosan az amerikai rakétavédelmi rendszer koreai-félszigetre való telepítésének a leállításához is ragaszkodik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Oroszország "nagy aggodalommal" figyeli a feszültség kiéleződését a Koreai-félszigeten. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva következetes álláspontot képvisel a nukleáris fegyverek elterjedésével szemben és egyúttal annak híve, hogy az összes válságot, beleértve az észak-koreait is, politikai és diplomáciai úton rendezzék.

Az orosz elnöki szóvivő azt követően nyilatkozott erről, hogy az Egyesült Államok flottaköteléket vezényelt Észak-Korea partjainak közelébe, Phenjan pedig megelőző csapással fenyegetőzött.

Oroszország csendes-óceáni flottájának a zászlóshajója a Varyag egyébként a koreai atomkonfliktus kiéleződésével egy időben most érkezett meg  a dél-koreai Pusan kikötőjébe. 

Az orosz hadihajó hivatalosan Pusan város nevezetességeinek megismerésére érkezett a kikötőbe, azonban az orosz sajtó értékelése szerint egyértelműen azért van jelen a koreai partoknál, hogy jelezze, Oroszország közvetlenül is figyelemmel kíséri az egész térségre nézve meghatározó kihatású konfliktus alakulását

Kína saját rendezési tervvel állt elő a koreai atomfegyver-konfliktus megoldására

Kína külügyminisztere, Wang Yi pedig arra figyelmeztetett legutóbbi nyilatkozatában, hogyha háború törne ki a Koreai-félszigeten, akkor annak nem lehetne nyertese.

Arra buzdítjuk a feleket, hogy tartózkodjanak a gyűlöletkeltő vagy fenyegető kijelentésektől, hogy ezáltal is megakadályozzák, a helyzet további romlását a Koreai-félszigeten.

- mondta Wang aki a francia külügyminiszter Jean-Marc Ayrault fogadását követően még azt is elmondta, hogy az USA és Észak valamint Dél-Korea között kialakult bizonytalan helyzet figyelmet érdemel, és aggodalomra ad okot. 

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a feszültség csak párbeszéddel és tárgyalások útján oldható fel, aminek érdekében Kína kidolgozott egy olyan részletes béketervet, amely garantálná a Koreai-félsziget atomfegyver mentességét és kölcsönös biztonsági garanciákat is tartalmaz mindegyik fél számára.

Első lépésként, a KNDK felfüggesztené a nukleáris és rakétakísérletek folytatását amiért cserében az USA és Dél-Korea pedig felfüggesztené a nagy létszámú amerikai és dél-koreai közös csapatmozgásokat.

- közölte Wang a kínai rendezési terv részleteit ismertetve.

Az Észak-Koreát érintő esetleges amerikai támadástól egyáltalán nem függetleníthető módon ugyanakkor pedig Kína minden eddiginél határozottabban kezdeményezte, hogy az USA és Dél-Korea azonnal állítsa le a nagy hatótávolságú THAAD, amerikai rakétaelhárító és légvédelmi rendszer koreai telepítését.

A kínai érvelés szerint Kína nemzetbiztonsági érdekeit súlyosan veszélyezteti ennek az rakétarendszernek a koreai telepítése, mivel az lehetővé tenné az amerikai hadsereg számára a kínai légtérben zajló tevékenységre való rálátást. Emellett az USA rakétaelhárító rendszerének a koreai telepítése felborítaná az USA és Kína közötti atomhatalmi egyensúlyt is.

Az komoly stratégiai előnyhöz juttatná az USA hadseregét, ha a kínai határ közelébe telepített rendszer az eddigieknél korábban észlelhetné az esetlegesen az USA ellen indított kínai interballisztikus atomrakétákat, Ráadásul a THAAD még elfogó rakéták indítására is alkalmas lenne, az interkontinentális csapásmérő eszközöknek még abban a kezdeti, indítási fázisában, amikor még a legnagyobb eséllyel elfoghatóak ellenrakétákkal.  

Egyébként Oroszország ugyanilyen okokból tartja elfogadhatatlannak és a biztonságát veszélyeztető lépésnek azt, hogy a NATO, azaz az USA az orosz határ közelébe, Romániába és Lengyelországba is ugyanilyen képességű rakétaelhárító és megfigyelő rendszereket telepített az utóbbi években.

Észak-Korea nem reagált még érdemben a rendezési tervekre

Észak-Koreában szombaton a tervek szerint katonai díszszemlét tartanak az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulója alkalmából. Phenjan gyakran időzíti jelentős évfordulókhoz kísérleti atomrobbantásait vagy rakétakísérleteit.

Minden eddigi hivatalos jel arra utal, hogy Észak-Korea nem akar meghátrálni az amerikai katonai fenyegetés elől, ezért már el is kezdte a felkészülést az esetleges amerikai katonai csapásra.

A koreai sajtóhírek szerint az észak-koreai katonai előkészületek jegyében már megkezdték a hatóságok az északi főváros,  Phenjan kiürítését.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére