Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mire készül Merkel, ha újraválasztják?

888.hu

2016.09.01. 15:28

A berlini politikai köröket nagy izgalomban tartja, hogy Angela Merkel újraindul-e a kancellári székért 2017-ben.
BERLIN, 15:28

A berlini politikai köröket nagy izgalomban tartja, hogy Angela Merkel újraindul-e a kancellári székért 2017-ben.

A vélemények ezzel kapcsolatban megoszlanak. Vannak, akik szerint Merkel nem szeretne negyedszer is elindulni a szövetségi választásokon, mások szerint viszont erre nem kerülhet sor. Egy valami azonban egész biztos: egy nagy bejelentés készülődik.

2015 augusztusában a Der Spiegel című német lap egy szűk körben elhangzott nyilatkozatra hivatkozva kijelentette, hogy Merkel negyedszerre is elindul és ennek a hivatalos bejelentését 2016 elejére jósolta. Ebből végül nem lett semmi. A DPA német hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva most azt írja, hogy legkorábban 2016 decemberében várható, hogy Merkel megszólaljon a kérdésben. Azért csak ekkor, mert két tartományban is választás lesz szeptemberben (Berlinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában), és ezeken a Kanzlerin le tudja mérni pártja és személye támogatottságát.

A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy minden második német azt szeretné, hogy Merkel ne induljon újra a posztért.

A kancellárhoz közel álló források szerint Merkel jó eséllyel ismét megméretteti magát, minden bizonnyal utoljára. Ezt abból gondolják, mert van egy kérdés, amely mostanában nagyon foglalkoztatja a kancellárt:

Hogyan hozzuk helyre Európát?

Amennyiben Merkel az újraindulás mellett dönt, fel kell hagynia eddigi külpolitikájával, amely nagyrészt "tűzoltásból" állt. A pénzügyi válságtól kezdve, Görögország problémáján át, egészen a migrációs válságig – minden esetben arra irányult a külpolitikája, hogy reagáljon a bekövetkező katasztrófákra. A megoldások egy része félig-meddig sikerült – mint például az ESM, azaz Európai Stabilitási Mechanizmus –, más része, mint a migránskrízis esetében a kudarc jeleit mutatja. Ha Merkel újraindul, akkor azt valószínűleg utoljára teszi és ez esetben a célja az lehet, hogy megszilárdítsa politikai örökségét.

Az EU gazdasági gyengélkedése, a kihívásokra adott lassú, nehézkes és határozatlanságot tükröző válaszai erősen erodálták a Brüsszel és Berlin felé egykor szilárdan megnyilvánuló bizalmat. Amennyiben ez a politika jellemzi a közösséget a jövőben is, akkor Merkelre – aki a kontinens legnagyobb befolyással rendelkező politikusa – olyan vezetőként fognak emlékezni, aki elvesztette Európát.

Habár Berlin tett erőfeszítéseket, hogy javítson az elmúlt évek bizalomvesztésén – például átalakította a szabályozási keretrendszereket, hogy elejét vegye a korábbi pénzügyi válsághoz hasonló események pusztító hatásainak –, mégis a Brexit példáján keresztül látszik, hogy nem megfelelő az irány. A bizalmat nem sikerült helyreállítani.

A kulcs Közép-Európa lehet

A kisebb EU-tagállamok egyik visszatérő kritikája, hogy a nagyok egyszerűen átnyúlnak a fejük felett a fontosabb kérdésekben. Ez a kritika nemcsak a Visegrádi Négyekben fogalmazódott meg, hanem a balti államokban és Skandináviában is. A legjobb példa erre ismét a bevándorlási válság és a kényszerbetelepítések. Ezekben a kérdésekben a V4 országai falhoz lettek állítva.

Németországban kudarcként élték meg a választópolgárok, hogy egy sor közép-európai országot nem sikerült meggyőznie Merkelnek arról, hogy migránsokat fogadjanak be. Igaz, meggyőzésről szó sem volt, inkább megpróbálta ránk kényszeríteni akaratát. Merkel leginkább az olyan területeken tárgyalt például a magyar kormánnyal, mint titkosszolgálatok közötti hatékonyabb információáramlás, az EU külső határainak megerősítése és az EU-Törökország paktum. Ezekben a kérdésekben sikerült megegyeznie például Magyarországgal is, így ezt Merkel külpolitikai sikerként prezentálhatta belföldön.

A másik olyan kérdés, amiben a németeknek sikerült közös álláspontra jutni a közép-európai országokkal, az a Brexit. A V4-ek kezdettől fogva azon az állásponton voltak, hogy Nagy-Britanniával korrekten kell lefolytatni az elszakadási tárgyalásokat – Franciaország és Brüsszel keményebb hozzáállást javasolt. Németország végül amellett döntött, hogy nem keménykedik a britekkel. Igaz, ez nem valamiféle morális megfontolásból fakadt, emögött kőkemény gazdasági érdekek húzódnak meg. A Siemensnek és a BMW-nek komoly befektetései vannak Nagy-Britanniában, így a németeknek nem áll érdekében, hogy a britek belerokkanjanak a kilépésbe.

Merkel egyik legfontosabb célja jelenleg az, hogy javítson a Közép-Európához fűződő viszonyán, amelyet alaposan kikezdett a migránsválság. Ez azért fontos, hogy kedvezőbb legyen a légkör az EU-n belül."

– mondta Jörg Forbrig, berlini politikai elemző.

Merkelnek nincs más választása, mint egy EU-n belüli szélesebb koalíció létrehozása. Eddig ugyanis a fontosabb kérdéseket Franciaországgal tárgyalta meg. Az utóbbi időben az olasz miniszterelnök is rendszeresen jelen volt ezeken a megbeszéléseken, azonban Franciaország és Olaszország gazdasági súlya csökkenőben van.

Merkel számára a pozsonyi találkozó a V4-ek állam- és kormányfőivel azt jelenti, hogy megpróbálja visszaszerezni a Berlinbe és Brüsszelbe vetett egykori bizalmat. Mindez nem lesz egyszerű, hiszen Európa keleti felén többen is azon az állásponton vannak, hogy az EU problémáinak egy része épp a német gazdasági és politikai túlhatalom miatt állnak fenn.

Megoldandó problémák

A közép-európai tagállamok legfontosabb törekvése éppen az, hogy a különböző kérdésekbe különböző mértékben szólhasson bele Brüsszel. Magyarország például azt szeretné, hogy javuljon az európai titkosszolgálatok közötti információcsere, és legyen egy közös, ütőképes uniós hadsereg. Ezekben a kérdésekben szorosabbra kell fűzni az együttműködést. A kvótákkal és a határvédelemmel kapcsolatban viszont biztosítani kell azt a jogot, hogy ebben a tagállamok dönthessenek. A kvóták elutasítása és a kerítésépítés miatt rengeteg kritikát kapott és kap Magyarország – annak ellenére, hogy Európában számos helyen épült kerítés azóta is.

A másik nagy probléma a korábban említett reaktív politika: Merkel rugalmatlansága és lassú döntéshozatala. Mire egy-egy válságra megszületik valamiféle megoldás, addigra már többnyire késő. A politikában is természettudósként próbál gondolkodni a fizikus végzettségű Merkel: előbb alaposan tanulmányozza a problémát, és csak ezt követően cselekszik. Mindez hatékony lehet, ha épp nincs válság. Ám az elmúlt tíz évben Európának számos válsághelyzettel kellett szembenéznie.

Leltárba kell venni, hogy hogyan is állunk most. Nem szabad elkapkodni a cselekvést, egy döntést mindig megfontoltan kell meghozni."

– mondta Merkel egy televíziós interjúban.

(Politico)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére