Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel védje meg Németországot!

Tóth Hanna

2016.03.04. 14:58

A nyugdíjba vonuló közgazdászprofesszor Hans-Werner Sinn szerint Schengen felbomlása nem egyenlõ az EU megszûnésével.

Hans-Werner Sinn, Németország egyik leghíresebb közgazdász professzora a Die Welt számára adott interjút. Többek között kiemelte, hogy Schengen felszámolása egyáltalán nem jelenti az Unió megszűnését.

Sinn a határellenőrzés visszaállításáról szóló vita kapcsán kiemelte, hogy szerinte

Schengen megszűnése egyáltalán nem jelenti az EU felbomlását.

Az Európai Unió Schengen nélkül is létezett, és egyes tagállamok egyébként sem tartják be a schengeni egyezményt most sem. A vámok olcsók, töredékébe kerülnek annak, amennyibe a menekültek kerülnek. Hozzátette, hogy a határellenőrzés nem egyenlő azok lezárásával:

minden gyár védi a saját területét, az államnak is védekeznie kell az illegális bevándorlással szemben.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy hibának tartja-e Schengent, Sinn kiemelte, hogy nem önmagában Schengen a hiba, hanem hogy nincs összeegyeztetve a közös menekültjog a kvótarendszerrel, és hogy ezt Schengen határországai nem is veszik komolyan.

A világ széles részének küldött meghívó jelzés súlyos politikai hiba volt Merkel részéről.

A legrosszabb, ha se kifelé, se befelé nem léteznek működő határok.

Az egyáltalán nem elfogadható, hogy több százezer olyan ember jöjjön Németországba, akik azt sem tudják kik vagyunk.

Sinn szerint az is elfogadhatatlan, hogy Merkel kijelenti, hogy nem képes megvédeni a határokat, mivel ez lenne dolga.

Az ordoliberális közgazdász 1999 óta elnöke a müncheni székhelyű gazdaságkutató intézetnek. A kutatóközpont Sinn irányítás alatt vált kiemelkedő intézménnyé. Németországban az utóbbi éveket tekintve nincs még egy olyan jelentős közgazdász, aki úgy tudta volna tematizálni a főbb napirendi ügyeket, mint Sinn. A sokszor a mainstream véleménytől jelentősen különböző álláspontot képviselő kutató szerint a menekültválsággal és a megoldatlan eurókrízissel Németország óriási problémákkal néz szembe.

A professzor az interjú második felében az euróválságról beszélt. A válság szerinte egyáltalán nem megoldott, csak elfojtott és éppen emiatt lángol fel újra és újra. Görögország mellett jelenleg van egy újabb probléma is: az olasz bankok, amelyek hatalmas mennyiségben rendelkeznek rossz hitelekkel. Sinn szerint a további krízis megakadályozásában lehetőség szerint a csődöt a lehető legkorábbi szakaszban lehetővé kell tenni, mind a pénzügyi intézetek, mind az államok számára.

Az uniós integráció jövőjével kapcsolatban kiemelte, hogy

az igazi integrációhoz biztonságos partnerség szükséges. Ehhez kell összekötni a tagállami hadseregeket. A védelmi unió új erőt adhatna az európai eszmének.

(Welt)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére