Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel szerint Macron jól tette, hogy beszólt a visegrádi négyeknek

Nagy Gábor

2017.06.23. 11:58

A frissen megválasztott francia elnök az uniós csúcs elsõ napján úgy gondolta: itt az ideje annak, hogy helyretegye a "renitensnek" tartott közép-európai országokat és azok vezetõit. A visegrádiak természetesen azonnal felháborodtak Emmanuel Macron kijelentésein. Ám a francia elnök kebelbarátja, Angela Merkel szerint Macron jól tette, amit tett.
BRÜSSZEL, 11:58

A frissen megválasztott francia elnök az uniós csúcs első napján úgy gondolta: itt az ideje annak, hogy helyretegye a "renitensnek" tartott közép-európai országokat és azok vezetőit. A visegrádiak természetesen azonnal felháborodtak Emmanuel Macron kijelentésein. Ám a francia elnök kebelbarátja, Angela Merkel szerint Macron jól tette, amit tett.

Még csütörtökön – a francia elnök a visegrádi országokkal tartott péntek délelőtti egyeztetése előtt – Macron arról beszélt, hogy "Európa nem szupermarket, hanem sorsközösség". Az elnök ezzel a kijelentésével üzent a közép-európai vezetőknek, miszerint a visegrádiak cinikusan viszonyulnak az EU-hoz, amely csak arra kell nekik, hogy pénzt kapjanak tőle. Macron azt is megemlítette, hogy jelenleg az a legfontosabb kérdés:

Európa meg tudja-e védeni az alapértékeit, vagy meghátrál az illiberális demokráciáktól?

Nem sokkal a francia elnökkel készített interjú után Orbán Viktor azt írta: Macron belépője nem túl biztató, mert azt gondolta, hogy a barátság legjobb formája, hogy rögtön belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de majd ő is kiismeri magát".

A lengyel külügyminiszter sem kertelt, és kijelentette: "a francia biznisznek is látnia kell, hogy Lengyelország sem szupermarket, és ha továbbra is együtt akarnak működni velünk, akkor tisztességesen kell viselkedniük Lengyelországgal szemben".

Van azonban egy politikus, aki szerint Macron jól tette, hogy egy ilyen interjúval indította a brüsszeli csúcsot.

Õ természetesen nem más, mint Németország kancellárja. Angela Merkel ugyanis azt mondta csütörtökön:

Úgy vélem, fontos volt Emmanuel Macronnak ezeket a dolgokat újra elmondani. Németország és Franciaország ebben a kérdésben is ugyanazon az oldalon áll."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére