Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megvan a gyõztese a lettországi választásoknak

Forisek Ádám

2018.10.07. 09:40

A Harmónia Központ nevû párt nyerte az elõzõ napi lettországi választásokat a vasárnap nyilvánosságra hozott végleges hivatalos eredmények szerint.

A Harmónia a szavazatok 19,9 százalékát kapta, míg a KPV LV (Kié az ország?) nevű párt 14,06 százalékot, az Új Konzervatív Párt pedig 13,6 százalékot szerzett. A nemrég alakult KPV LV jelezte, hogy kész koalícióra lépni bárkivel, előzetes feltételek nélkül.

A FOR/Fejlődés elnevezésű liberális párt a voksok 12 százalékát, míg a konzervatív Nemzeti Szövetség 11 százalékát, a Maris Kucinskis miniszterelnök vezette Zöldek és Földművesek Szövetsége pedig 10 százalékát kapta. Az Új Egység nevű jobbközép párt 6,7 százalékot szerzett.

Nils Ushakovs, Riga polgármestere és a Harmónia Központ vezetője szombaton jelezte: pártja ezúttal mindenképpen arra törekszik, hogy a kormánykoalíció tagja legyen. A tömörülés, amely nagyon népszerű az ország orosz ajkú közösségében, sorozatban immár negyedszer végzett az élen, de eddig semelyik másik párt sem volt hajlandó együttműködni vele.

Egyetlen olyan koalíciós lehetőség sem látszik, amely a Harmónia nélkül stabilnak és kormányképesnek tűnik"

– húzta alá szombat este Ushakovs.

A százalékos eredmények fényében a Harmónia 24, potenciális partnere, a KPV LV pedig 15 mandátumot szerezhet a 100 fős lett parlamentben. Kettejük összesített ereje azonban még mindig távol van a többségi kormányzáshoz szükséges 51 mandátumtól, a koalíciókötések lehetőségeinek tárháza pedig meglehetősen széles a hét párt között megosztott parlamentben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére