Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszüntették az eljárást a török elnököt kigúnyoló német humorista ellen

888.hu

2016.10.04. 18:48

Megszüntették kedden a ZDF országos köztelevízió egy szatirikus mûsorának vezetõje ellen a török államfõ sértegetésének gyanúja miatt indított büntetõeljárást.
BERLIN, 18:48

Megszüntették kedden a ZDF országos köztelevízió egy szatirikus műsorának vezetője ellen a török államfő sértegetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

A mainzi ügyészség közleménye szerint a Jan Böhmermann elleni eljárást vádemelés nélkül zárják le, mert nem lehet a szükséges bizonyossággal megállapítani, hogy valóban büntetendő cselekményt követett el.

Jan Böhmermann humorista ellen azért indult eljárás, mert a ZDFneo országos köztelevízió Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának egy márciusi adásában felolvasta egy gúnyversét, amelyben válogatott durvaságokkal illette Recep Tayyip Erdogan török államfőt. Alkotásáról később elmondta, az volt a szándéka, hogy kipróbálja, hol húzódik a politikai szatíra jogi határa Németországban. A verset egyben válasznak szánta arra, hogy a török kormány kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra 3 című szatirikus műsorának Recep Tayyip Erdogant gúnyoló dalát.

Az ankarai vezetés tiltakozott a vers miatt, amelyben a szerző egyebek között kecskével háló törökként ábrázolta Recep Tayyip Erdogant, és a berlini török nagykövetség úgynevezett szóbeli jegyzéket intézett a német külügyminisztériumhoz, a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérve a műsorvezető felelősségre vonását.

A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi intézmények és képviselőik megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak német kormányzati felhatalmazással léphet működésbe. A XIX. századból származó jogszabály értelmében akár három év szabadságvesztés is kiszabható. A berlini vezetés eleget tett a kérésnek. Angela Merkel kancellár a döntést bejelentő áprilisi nyilatkozatában kiemelte: a felhatalmazás az eljárás megindítására nem jelenti azt, hogy a kormány eleve bűnösnek tartja Jan Böhmermannt, vagy állást foglalna abban a kérdésben, hogy hol húzódik a véleménynyilvánítás, a sajtószabadság és a művészet szabadságának határa. Egyben közölte, hogy a kormány kezdeményezi a vonatkozó paragrafus visszavonását.

Az ügy a kormány döntése nyomán került a mainzi ügyészséghez, amely keddi közleményében kiemelte: kérdéses, hogy Jan Böhmermann valóban sértegetni akarta-e a török államfőt, és az sem biztos, hogy egyáltalán sértésnek lehet-e tekinteni a verset. Hozzátették: egy karikatúra vagy szatirikus szöveg nem tekinthető sértésnek, ha az emberi gyengeség karikírozása, kifigurázása nélkülözi az illető személy emberi méltóságát komolyan vehető módon, szándékosan sértő gyalázkodást.

Recep Tayyip Erdogan magánjogi eljárást is indított Jan Böhmermann ellen, a per november elején kezdődik egy hamburgi bíróságon.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére