Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mégsem kell fizetnünk a menekültek után

Horváth József György

2015.09.22. 17:34

A kvótarendszert elutasítók felszabadulhatnak a pénzügyi kötelezettségvállalás alól. De még így sincsenek biztonságban.
Berlin: 17:30
Berlini kormányértesülések szerint a 120 ezer menekült kvóta szerinti elosztásáról zajló brüsszeli tárgyalások megakadtak. Nemrég még arról volt szó, hogy a menekültek befogadása alól mentesülni kívánó országoknak fejenként (migránsonként) 6500 eurót kell befizetniük, hogy kivásárolják magukat a kvótarendszer alól. A tárgyaló felek ezt most elvetették. Az új elképzelések szerint Brüsszel inkább a befogadási határidőket és időkereteket módosítaná, hogy valamennyi tagország el tudja fogadni a rendelkezést.
A 28 uniós tagállamnak arról kellene megegyeznie, hogy miként vesz át 120 ezer menekültet a többi uniós tagállam a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól.

Hétfőn, az uniós országok nagykövetei tízórás tárgyalás után sem jutottak megállapodásra. Az egyeztetést kedden reggel újrakezdték. Délután a tagállamok belügyminisztereinek tanácsa foglalkozik a témával, de ha ők sem tudnak megegyezni, akkor a szerdai brüsszeli uniós csúcstalálkozó napirendjére kerül az ügy.

Egyelőre nincs egyetértés arról sem, hogy a menekültek elosztásával mely tagállamok terheit enyhítsék. Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint például Magyarországról is telepítenének át menekülteket (54 ezret), de a magyar fél nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.

Nem eldöntött az sem, hogy milyen formában hozzanak döntést az ügyről. A tagállamok nagy része egyetért abban, hogy ennyire fajsúlyos ügyben egyhangú döntésre lenne szükség, de az is előfordulhat, hogy a menekültek tagállamok közötti elosztását ellenző országok leszavazásával, a minősített többség is elég lesz a határozathoz.

 

Ez azért lehet veszélyes, mert az uniós szerződések értelmében minden tagállam számára kötelező érvényű az a döntés, amelyet a tagállamok kormányai minősített többséggel hoznak.
A minősített többség azt jelenti, hogy az igennel szavazó tagállamokban élő népesség meghaladja az egész Unió népességének 65 százalékát. Ehhez elég, hogy az EU-tagok 55 százaléka, tehát minimum 15 ország, igennel szavazzon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére