Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Migrációs konferencia Luxemburgban

Bertha László

2015.10.08. 18:09

Megállapodás született Magyarország és a schengeni övezet külsõ határainak védelmérõl.
LUXEMBOURG, 17:40

Szijjártó Péter külügyminiszter Törökország, Libanon, Jordánia és a nyugat-balkáni országok képviselőivel, valamint több uniós bel- és külügyminiszterrel vett részt egy migrációs konferencián Luxembourgban. A tanácskozás magyar kezdeményezésre született. Szijjártó megjegyezte, hogy az EU a kelleténél jóval később kezdett el foglalkozni a nyugat-balkáni migrációs útvonallal:

hiába volt minden magyar figyelemfelhívás, az EU inkább a Földközi-tengerre összpontosított."

A magyar külügyminiszter szerint a nyugat-balkáni helyzetre továbbra sincs egységes uniós megoldás. Szijjártó sérelmezte, hogy több európai vezető sem tesz semmit az ügy érdekében, holott kommunikációjukban gyakran a külső határok megvédésének fontosságáról beszélnek. A miniszter szerint Európa viseli a globális probléma legnagyobb terheit, ez a nyomás pedig továbbra is növekedni fog, mivel egyelőre sikertelen az Iszlám Állam elleni harc. A Közel-Kelet és Észak-Afrika stabilizálásában továbbra sincs előrelépés. Szijjártó szerint a ránk háruló nyomás azért is problémákat fog okozni, mert a Nyugat-Balkán országai képtelenek feltartóztatni az emberáradatot.

Ez nem bírálat, hanem ténymegállapítás”

– mondta Szijjártó Péter

A tárcavezető kihangsúlyozta, hogy amennyiben az Unió nem cselekszik sürgősen, akkor hamarosan milliós nagyságrendű migrációs nyomás alá kerülhetünk, ezt pedig:

el kell kerülni, ezt meg kell előzni. Ez Magyarország és Európa érdeke is"

Szijjártó elmondta, hogy a magyar kormány továbbra is elfogadhatatlannak tartja a bevándorlók elosztását célzó uniós kvótákat, melyet a tagállamokra akarnak ráerőltetni.

A külügyminiszter azt is elárulta, hogy megállapodás született a visegrádi országok között arról, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is szerepet vállal Magyarország déli határán az unió és a schengeni övezet külső határainak megvédésében.

(mti)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére