Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közvetlen migránstranszfer és a holland kvóta

Horváth József György

2016.01.30. 21:43

Az EU soros elnökségét a hollandok veszik át, akik egy újabb kvótarendszerrel tennének pontot a migrációs válság megoldására.

Az unió vezetői hónapok óta csúcsokat és konferenciákat tartanak a migrációs helyzet megoldásáról, de még egyszer sem tudtak egy olyan tervet sem letenni az asztalra, ami valóban eredményes lett volna. A kvótarendszer elbukott, hiszen Magyarország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia mind visszautasították a migránsok kvóták szerinti befogadását és letelepítését.

Angela Merkel decemberben megegyezett Törökországgal, hogy 3 milliárd euró ellenszolgáltatásért cserébe, Ankara visszatartja az Európába özönlő migránshullámot. A megegyezés után több emberi jogi szervezet azt rótta fel az uniós vezetőknek, hogy a piszkos munkát Törökországra bízzák. A migránsok áradata azonban nem apadt, még a téli fagyok közepette is Európába, Németországba és Svédországba tartanak. Január elseje óta több mint 45 360 migráns érkezett Görögországba Törökországból.

Az EU soros elnökségét most Hollandia veszi át, így rajtuk a világ szeme, hogy kitaláljanak valamit a migrációs áradat megállítására.

Diederik Samsom holland szociáldemokrata politikus szerint az EU-tagállamok között évi 150-250 ezer migránst kellene szétosztani. Az évi néhány százezer menekült befogadásáért cserébe a Görögországba érkező illegális bevándorlók közvetlenül visszaküldhetők lennének Törökországba. A terv - amelynek részleteiről már decemberben tárgyalt Mark Rutte, Angela Merkel német kancellár, Stefan Loefven svéd miniszterelnök és Frans Timmermans európai bizottsági alelnök - Diederik Samsom szerint néhány további ország, így  Franciaország, Portugália vagy Spanyolország csatlakozásával megvalósítható lesz.

A felvázolt holland terv szerint a vonakodó tagországoknak nem kell részt venniük az új menekültügyi rendszerben, amelyet egyébként az unió központi költségvetéséből támogatnának. A program működésének előfeltétele, hogy az ENSZ elvárásainak megfelelően biztonságos országnak kell tekinteni Törökországot, amely már munkához való jogot biztosított a szíriai menekülteknek és egyre többen vehetnek részt a közoktatásban is.

Az Amnesty International jogvédői a holland javaslatot erkölcsi csődnek nevezték. A szervezet szerint ez a fajta megoldás nem más, mint cserekereskedelem.

Az Alapjogokért Központ rendkívül veszélyesnek tartja a holland soros elnökség  kezdeményezését, amely újabb kvótákkal telepítene be évi 250.000 embert az EU területére
közvetlenül Törökországból. A „török kvóták” ötlete már 2015 novemberében felmerült, akkor azonban a kelet-európai államok sikeresen vétózták meg azt, így nem került bele az
EU és Törökország között megkötött átfogó megállapodásba. Az
előzményekből nyilvánvaló, hogy Jean-Claude Juncker és Angela Merkel is támogatja a holland javaslatot, ezért tavasszal újra a kelet-európai államok összefogásán múlhat majd a kvóták sorsa.

(Sputnik, Alapjogokért Központ)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére