Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koronavírus: helyzetjelentés a nagyvilágból

888.hu/MTI

2020.04.03. 21:59

Olaszország, Németország, Románia, Bulgária, New York.

Olaszország

Még mindig hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely a járvány helyi megjelenése óta elérte a 14 681-t – közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt elenyésző mértékben csökkent az elmúlt napi 2477-hez képest 2339-re. Az elmúlt egy nap a járvány következtében elhunytak száma 766 volt, a megelőző 760-hoz képest. Ezt megelőzően szerdán 727, kedden pedig 837 beteg halt meg. A gyógyultak száma elérte a 19 758-t. A gyógyultakat és a halottakat is számolva az eddig azonosított fertőzöttek száma elérte a 119 827-t, eddig több mint 619 ezer vírustesztet végeztek.

Németország

Reménykeltőek az új típusú koronavírussal fertőzöttek németországi számának alakulásáról szóló adatok, de a járvány lassítására bevezetett intézkedéseket még legalább április 19-ig nem lehet lazítani, és a húsvéti ünnepnapok alatt is be kell tartani a szabályokat – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár péntek esti videóüzenetében.

A házi karanténból visszatért politikus elmondta: „most már sejtem, hogy nem könnyű 14 napig egyedül otthon, 14 napig csak a telefon és az internet révén kapcsolódni a világhoz”, különösen az időseknek és a betegeknek, akiknek a vírus fenyegetése miatt muszáj otthon maradniuk, és két hét után sem léphetnek ki a lakásukból.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler pénteki berlini tájékoztatóján ugyancsak hangsúlyozta, hogy nem lehet még biztosat mondani a járvány alakulásáról, és a korlátozó intézkedések visszavonásának várható menetrendjéről. Mint mondta, modellek, forgatókönyvek során dolgoznak, és úgy tűnik, csak lassan, fokozatosan lehet haladni. Az pedig teljesen biztos, hogy a járvány sok hónapig tart még, és védőoltás hiányában csak akkor ér véget, amikor a lakosság 60-70 százaléka túlesett a fertőzésen.

Kiemelte, hogy az utóbbi hetekben ugyan jelentősen növelték – 28-ról 40 ezerre emelték – az intenzív ellátásra alkalmas kórházi férőhelyeket, de egyáltalán nem biztos, hogy a rendszer kibírja a terhelést. Mint mondta, pillanatnyilag az a személyes véleménye, hogy a rendszer nem birkózik meg a súlyos betegek várható hullámával.

Közölte, hogy a halálozási arány emelkedésnek indult, a hét elején regisztrált 0,8 százalékról felugrott 1 százalékra, és további növekedéssel kell számolni.

Péntek este 89 451 regisztrált fertőzöttet tartottak számon Németországban, ami 7723 esettel – 9,4 – százalékkal több az egy nappal korábbi 81 728-nál. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma 997-ről 1208-ra emelkedett.

Románia

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások által sújtott, hiteltörlesztő magánszemélyek és vállalkozások megsegítését célzó törvényt fogadott el a román parlament pénteken az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezésére, a jogszabályt a kormányzó liberálisok várhatóan megtámadják az alkotmánybíróságon.

A törvényt a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) kivételével valamennyi párt támogatta, így 243 támogató szavazat, 81 ellenszavazat és három tartózkodás mellett fogadták el. A PNL vezetői a képviselőházban pénteken lezajlott szavazás után bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük a jogszabály az alaptörvénybe ütközik.

A törvény lehetővé teszi, hogy a banki hitelekkel rendelkező jogi és magánszemélyek egyaránt legfeljebb az év végégig felfüggeszthetik hiteltörlesztő részleteik fizetését. A képviselőház által elfogadott változat előnyösebb a hitelesek számára, mint a kormány által múlt héten elfogadott hasonló sürgősségi kormányrendelet, hiszen a most elfogadott jogszabály szerint a felfüggesztés idején a kamatot nem tőkésítik, így jövő évtől a hiteltörlesztő részletek nem emelkednek, hanem csak a futamidő nő. Emellett a jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy azok a vállalatok, amelyeknek kiesett az árbevételük 15 százaléka, kérjék a társadalombiztosítási járulék fizetésének felfüggesztését három hónapra. A jogszabály szerint a három hónapos felfüggesztés után a vállalkozóknak a járulék 50 százalékát kell csak kifizetniük a következő egy évben. A jogszabály szerint a vállalkozók és a magánszemélyek a különböző közszolgáltatási díjak fizetését is felfüggeszthetik szintén három hónapra a telefon- és internetszolgáltatási szerződések kivételével.

Romániában a múlt héten a kormány arról is döntött, hogy az állam átvállalja a kényszerszabadságra küldött dolgozók bruttó bérének 75 százalékát, de ez a juttatás nem haladhatja meg az országos átlagbér 75 százalékát. Az ellenzéki szociáldemokraták által ellenőrzött parlament pénteken egy hasonló jogszabályt is elfogadott, ugyanis az ellenzéki erő szerint a parlament változata egyszerűbben lehetővé teszi ennek a juttatásnak az igénylését.

Romániában péntekig csaknem 885 ezer munkaszerződést függesztettek fel, és több mint 180 ezret felbontottak a koronavírus-járvány leküzdésére bevezetett intézkedések által előidézett válságos piaci helyzet miatt.

Bulgária

Meghosszabbította május 13-ig a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt elrendelt szükségállapotot a bolgár parlament. A törvényhozás arra hivatkozott, hogy a koronavírus terjedése miatt az egészségügyre súlyos nyomás nehezedik, amelyet csak az elkülönítés időtartamának és intézkedéseinek meghosszabbításával lehet csökkenteni.

A szükségállapotot március 13-án rendelték el, öt nappal az első fertőzések megjelenése után, eredetileg április 13-ig. A szükségállapot ideje alatt a kormány egyebek között utazási tilalmat rendelhet el a járvány által különösen sújtott térségekbe, illetve megtilthatja a belépést más térségekben az onnan érkezőknek. Bulgária korábban már 250 főben határozta meg a nagyobb összejövetelek felső határát, a kormány pedig arra kérte a vállalatokat, hogy amennyiben lehetséges, tegyék lehetővé dolgozóik számára az otthoni munkavégzést.

Az operatív törzs közlése szerint péntek délutánig a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek száma Bulgáriában elérte a 485-öt, 30 ember meggyógyult, 179 beteg szorul kezelésre, 21 paciens lélegeztetőgépen van, az újabb négy halálesettel pedig 14-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma.

USA – New York

Az új típusú koronavírus okozta a Covid-19 betegség eddig csaknem háromezer halottat követelt New York államban – mondta el Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pénteken a szokásos napi sajtótájékoztatóján. A kormányzó kijelentette: a csütörtök volt eddig a legszomorúbb nap, mert az általa irányított államban egyetlen nap alatt 562 ember halt bele a betegségbe. New York államban ezzel csaknem háromezer főre emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. A diagnosztizált fertőzések száma több mint 102 ezer. Andrew Cuomo kifejtette, hogy még több halálos áldozatra számít, részben a vírus rendkívül gyors terjedése miatt, részben pedig azért, mert nincs elegendő lélegeztetőgép és kórházi ágy. „A kórházak ma már gyakorlatilag egyetlen nagy intenzív osztállyá alakultak” – mondta.

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint pénteken – washingtoni idő szerint délelőtt – több mint 245 ezer regisztrált fertőzöttje és több mint 6 ezer halálos áldozata volt a Covid-19 vírus okozta tüdőgyulladásos betegségnek.

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére