Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kizárnak republikánusokat a Capitolium ostromát vizsgáló kongresszusi bizottságból

888.hu, MTI

2021.07.22. 20:30

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok demokrata párti házelnöke szerdán visszautasította két Donald Trump korábbi amerikai elnök szövetségesének számító republikánus képviselő jelölését abba a kongresszusi eseti bizottságba, amely a 2021. január 6-ai Capitolium elleni ostrom részleteit hivatott kivizsgálni.

 

Kevin McCarthy, a képviselőház kisebbségben lévő republikánus frakciójának vezetője még hétfőn megküldte öt republikánus képviselő nevét a házelnöknek. A Jim Banks indianai és Jim Jordan ohiói jelölt visszautasítását jelentő házelnöki döntést McCarthy „példátlan hatalommal történő visszaélésnek” nevezte.

A republikánus frakcióvezető közölte: a Republikánus Párt nem vesz részt a bizottság munkájában, ha a demokraták nem fogadják el az általa jelölt képviselőket, és külön bizottsági nyomozást fognak indítani. A politikus nem fejtette ki, hogy ezt hogyan képzeli el. A republikánus képviselőcsoportnak nincs politikai hatalma vagy lehetősége saját bizottságok felállítására.

Nancy Pelosi a vizsgálat „integritását” nevezte meg a két republikánus képviselő visszautasítása indokaként. Mindkét republikánus politikust szókimondóként, Donald Trump korábbi elnök hangos szövetségeseként tartják számon. Az amerikai törvényhozás épületének január 6-ai ostromakor – amikor félbeszakították Joe Biden elnökválasztási győzelmének hitelesítését – Trump támogatói szintén jelen voltak.

Banks és Jordan egyaránt a választási eredmény hitelesítése ellen szavazott az ostromot követő órákban folytatott voksoláson.

Pelosi elfogadta ugyan McCarthy három másik javaslatát, Rodney Davis illinois-i, Kelly Armstrong észak-dakotai és Troy Nehls texasi republikánus képviselők bizottsági jelölését, de McCarthy leszögezte, hogy vagy mind az öt republikánus képviselő részt vesz a bizottság munkájában, vagy egy sem.

A demokraták kijelentették, hogy a bizottsági munka a republikánusok részvétele nélkül is folytatódik, mivel Pelosi házelnök a 13 bizottsági tag közül 8-at már kinevezett, köztük a Donald Trump kritikusának számító Liz Cheney wyomingi republikánus képviselőt. Ezzel a bizottsági szabályok szerint már megvan a folytatáshoz szükséges kétpárti többség.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére