Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kipukkadt a zöldlufi Németországban

Pörge Béla

2019.06.23. 15:10

Visszaesett a Zöldek támogatottsága, már ismét a CDU/CSU a legnagyobb erő Németországban.

A Bild am Sonntag című hetilap megrendelésére készült Emnid-Sonntagstrend felmérés szerint a Zöldek (Grünen) két százalékpontot veszítettek korábbi, csúcson járó népszerűségükből, így most 25 százalékon állnak. A CDU/CSU szövetség ugyanennyit erősödve, 27 százalékkal ismét a legerősebb német politikai erő.

Fotó: AFP

A harmadik helyen az egy százalékot erősödő AfD áll – a bevándorlásellenes pártra a német választók 14 százaléka voksolna.

A mérsékelt baloldali SPD és a szélsőbalos Die Linke (Baloldal) támogatottsága nem változott, előbbi 12, utóbbi nyolc százalékon áll, míg az FDP-re a hétszázaléknyian szavaznának – írja a Focus.

A Zöldek az elmúlt hetekben folyamatosan erősödtek, az EP-választáson is jól teljesítettek. Várható volt azonban, hogy ez a lufi előbb-utóbb kipukkan, ugyanis közben folyamatosan csökkent az SPD támogatottsága, a párt 12 százalékon áll, ami negatív rekord. A Zöldek szinte kizárólag a baloldalról, főleg az SPD kárára tudtak növekedni, ám úgy tűnik, elérték azt az üvegplafont, ahonnan már nincs tovább felfelé. A Junge Freiheit című hetilap főszerkesztője, Dieter Stein is arról beszélt korábban, hogy a Zöldek erősödése nem jelentette azt, hogy ezzel együtt a német baloldali tömb is erősödött volna.

Stein egyébként a hatalmas médiakampányban látta a Zöldek sikerét: 2018 őszéig a migráció és a belbiztonság kérdése uralkodott Németországban, ez az AfD-t a csúcsra, míg a Zöldeket az alagsorba vezette. Mindez egészen addig tartott, míg a svéd lány, Greta Thunberg és az okos spin doctorok segítségével a média és a „Fridays for Future” mozgalom megváltoztatta a napirendet – és mindezek kizárólag a „klímaváltozásról” és a szén-dioxid okozta közelgő világvégéről szóltak. Ez a narratíva viszont Skandinávián kívül „csak” Németországban működött.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére