Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ki hitte volna: az Ausztráliában letartóztatott férfiak az Iszlám Állam utasításait követték

Forisek Ádám

2017.08.04. 06:58

Az Ausztráliában õrizetbe vett személyek egy repülõgép felrobbantására és gáztámadásra készültek.
SYDNEY, 6:58

Az Ausztráliában őrizetbe vett személyek egy repülőgép felrobbantására és gáztámadásra készültek.

Mint ahogy arról beszámoltunk, egy utasszállító repülőgép  felrobbantására és gáztámadásra készült két férfi, akit a napokban vettek őrizetbe Sydneyben. Mint kiderült, az Iszlám Állam utasítását követték – közölte pénteken Michael Phelan ausztrál helyettes rendőrfőkapitány.

Mindkettejük ellen vádat emeltek, elmarasztaló ítélet esetén életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik őket.

Phelan szerint az összeesküvők – a 49 éves Khaled Khayat és a 32 éves Mahmoud Khayat – azt tervezték, hogy felrobbantják az Etihad légitársaság Sydneyből Abu-Dhabiba tartó járatát, illetve gáztámadást hajtanak végre a rendkívül mérgező kén-hidrogénnel. A pokolgép alkatrészeit és a katonai minőségű robbanóanyagot egy légi teherszállítmánnyal juttatta el hozzájuk Törökországból az Iszlám Állam egyik parancsnoka.

Phelan szerint aggodalomra ad okot, hogy az alkatrészeket észrevétlenül el lehetett juttatni a terroristáknak Ausztráliába.

A pokolgépet az Iszlám Állam egyik robbantási szakértőjének utasításai alapján rakták össze. A húsdarálónak álcázott szerkezetet Khaled Khayat a sydneyi repülőtérre vitte július 15-én, hogy a mit sem sejtő fivére felvigye a gép fedélzetére. Végül azonban a férfi valami oknál fogva mégsem adta oda a testvérének a csomagot, és távozott a repülőtérről a pokolgéppel együtt.

A meghiúsult kísérlet után a két vádlott megpróbált házilag vegyi fegyvert készíteni. Erősen mérgező kén-hidrogént akartak bevetni, de még nem választottak helyszínt, bár ehhez is kaptak ötleteket a dzsihadista terrorszervezettől – írja az MTI.

Phelan szerint az összeesküvés az Iszlám Állam irányítása alatt zajlott, s ez volt az egyik legszövevényesebb összeesküvés, amelyet Ausztráliában lepleztek le. Az ausztrál hatóságoknak fogalmuk sem volt a készülő terrortámadásokról, amíg a múlt szerdán nem kaptak információkat róla egy külföldi hírszerző szolgálattól.

A rendőrség szombaton razziákat tartott Sydney több pontján, és őrizetbe vett négy embert, valamint megtalálta a pokolgépet is. Az egyik személyt elengedték, kettő ellen vádat emeltek, míg a negyediket egyelőre vádemelés nélkül tartják fogva a terrorellenes törvénnyel összhangban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére