Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kétséges Merkel jövõje

Nagy Gábor

2016.09.08. 17:58

A kancellár egykori szövetségesei, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusai azt tervezik, hogy megakadályozzák Merkel újraindulását a jövõre esedékes választáson. Az indok egyszerû: a kancellár által preferált liberális bevándorláspolitika veszélyt hoz Németországra és Európára.

A kancellár egykori szövetségesei, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusai azt tervezik, hogy megakadályozzák Merkel újraindulását a jövőre esedékes választáson. Az indok egyszerű: a kancellár által preferált liberális bevándorláspolitika veszélyt hoz Németországra és Európára.

Németország első számú bulvárlapja, a Bild csütörtökön arról írt, hogy több CSU-s politikus azt kéri a párt vezető politikusaitól: ígérjék meg, hogy nem fognak beállni Merkel mögé. A bajorországi párton belüli, leginkább kancellár-ellenes szárny mögött a lap szerint a fiatal Hans Reichert állhat.

Már korábban is volt példa arra, hogy bajor vezető politikusokat felbőszítette a Merkel-féle liberális bevándorláspolitika – akik kijelentették: nyilvánosan nem fogják támogatni a kancellárt. A CSU vezetője, Horst Seehofer jelenleg is kivár, hiszen a belpolitikai helyzet eléggé instabil Németországban. Mint egy korábbi elemzésben elmondták: a Keresztényszociális Unió egy esetleges, menekült által elkövetett terrorgyanús támadás után csak akkor tudna hiteles maradni, ha egyértelműen elszigeteli magát Merkeltől.

A kancellár eddig nem erősítette meg, indul-e a 2017-es választásokon. Szerdai parlamenti beszédében is – az Alternatíva Németországnak (AfD) párttól szenvedett csúfos vereség után – arról beszélt, hogy az igazság oldalán állnak, és vissza fogják nyerni az emberek bizalmát.

A Bild információi szerint Merkel még mindig nem fogadta el a CSU meghívását a párt éves, november 4-ére tervezett müncheni gyűlésére, amely mindenképp törést jelent a kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió között. A lap hozzátette, hogy Seehofer nem akarja megismételni a 2015-ös gyűlésen elmondott gondolatait.

A német DPA hírügynökség szintén csütörtökön írt arról, hogy a CSU-s politikusok már összeállítottak egy a kancellár javaslatánál jóval szigorúbb törvénycsomag-tervezetet, amely komoly megszorításokat tartalmazna a menekültek és a bevándorlók számára. Ráadásul a tervezetet a párt pénteken és szombaton tartandó felső-bajorországi regionális konferenciájára már be is nyújtották.

Angela Merkel helyzetét, újraválasztását nagyon sok minden befolyásolja

A kancellár úgy tűnik, hogy kitart liberális bevándorláspolitikája mellett, hiszen a szerdai Bundestagban mondott beszédében is azt hangsúlyozta, hogy

a változás nem egy rossz dolog [...], Németország továbbra is Németország marad."

A Bild szerint ez a politikai irányvonal annyira tartós lehet, hogy ha esetleg elindulna Merkel a 2017-es választásokon, akkor valószínűleg ez is lehet majd a szlogenje. Az ellenszél azonban hatalmas, de nemcsak a CSU részéről, hanem az Európai Unión belül is – ahol egyre gyakrabban bírálják a kancellárt. Végül a globális körülményektől is függ Merkel sorsa, ugyanis az ENSZ prognózisa szerint is több százezer menekült készül arra, hogy Európába vándoroljon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére