Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Katalónia útban a függetlenség felé

Horváth József György

2015.11.09. 16:38

BARCELONA, 16:00

A katalán parlament elfogadta az október végén benyújtott, önálló állam létrehozásához vezető folyamat elindításáról szóló határozatot. A függetlenségi pártok által benyújtott határozat kinyilvánítja az önálló állam létrehozásához vezető folyamat megkezdését. A katalán parlament a javaslatot 72 támogató és 63 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el.

Reagálva a javaslat elfogadására, a spanyol kormányfő bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

A függetlenedési pártok kilenc pontból álló javaslatában rögzítették, hogy nem vetik alá magukat az állami intézmények döntéseinek, különösképp a spanyol alkotmánybíróság állásfoglalásainak.

Az őszi választások eredménye világos és tagadhatatlan akaratot fejez ki, kimondták hangosan, hogy itt az ideje menni. Nincs más választásunk, mint függetlenné válni, csak ez garantálja a katalánok jogait."

- mondta a javaslat elfogadást megelőző vitán Raül Romevera, a függetlenséget támogató pártok vezérszónoka.

A javaslat elfogadásának szimbolikus jelentősége van. Napra pontosan, egy évvel ezelőtt, november 9-én tartottak alternatív népszavazást a katalán függetlenségről.

Xavier Garcia Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt katalán elnöke szerint senki sem akarhatja, hogy az embereknek választaniuk kelljen Spanyolország és Katalónia között.

Nem akarok útlevéllel utazni Spanyolországba."

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a katalán parlament döntését követően bejelentette, hogy a kormány a katalán határozatot alkotmányellenesnek tartja, és azt az alkotmánybíróságon támadja meg, várhatóan szerdán.

Minden rendelkezésükre álló törvényes eszközt fel fogunk használni, hogy megvédjük a demokráciát."

- mondta Rajoy.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére