Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Izrael nem kér a francia békerendezésbõl

Bertha László

2016.05.15. 19:08

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ továbbra is ellenzi a közel-keleti francia békekezdeményezést - tájékoztatta a sajtót a francia külügyminiszter, Jean-Marc Ayrault.
JERUZSÁLEM, 19:08

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő továbbra is ellenzi a közel-keleti francia békekezdeményezést – tájékoztatta a sajtót a francia külügyminiszter, Jean-Marc Ayrault.

Ennek ellenére Párizs tovább folytatja a nemzetközi békekonferencia előkészítését, hogy sikerüljön előmozdítani az Izrael érdekeit is szolgáló javaslatot – közölte a francia külügyi vezető.

Netanjahu csak közvetlen tárgyalásokat szeretne, de ez a lehetőség elakadt. Szeretjük Izraelt, megvédtük Izrael érdekét Iránnal kapcsolatban is. A békefolyamat előrehaladása Izrael biztonsági érdeke. Ha semmit sem teszünk, az Iszlám Állam kezébe kerül a térség.”

– mondta Jean-Marc Ayrault.

Az izraeliek szerint a hónap végére tervezett „békecsúcs” izraeli és palesztin részvétel nélkül nem oldja meg a béke ügyét, mert ahhoz

csak közvetlen tárgyalások vezethetnek el, ahogy Egyiptommal és Jordániával történt.”

Benjámin Netanjahu szerint a francia megközelítés kibúvót jelenthet a palesztinok számára és tovább nehezítené a megegyezést.

A francia külügy azonban úgy véli, hogy a palesztinok pozitívabban közelítettek a kezdeményezéshez. Franciaországnak pedig nem áll szándékában előre meghatározni a tárgyalások eredményét, ahogyan azt Izrael állítja; jelenleg pedig nem folynak a két nép között tárgyalások.

A következő hetekben a francia miniszterelnök, Manuel Valls is ellátogat Izraelbe és a Palesztin Hatóság területére, hogy megnyerje támogatásukat. Franciaország és Izrael kapcsolata nem a legfényesebb, mivel a francia diplomaták is megszavazták nemrég az UNESCO döntését, ami nem ismeri el a zsidók kapcsolatát Jeruzsálemhez és a Siratófalhoz.

Emiatt az izraeli miniszterelnök kemény hangvételű levelet küldött Francois Hollande francia elnöknek. A levélben Netanjahu „elképesztőnek” nevezte, hogy a franciák is megszavazták ezt a döntést, a franciák azonban „félreértésnek” titulálták a döntés támogatását.

(Reuters, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére