Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Irán retteg az amerikai kémektõl

Tóth Dalma

2016.10.18. 22:58

Tíz év börtönbüntetésre ítélt egy teheráni bíróság két iráni-amerikai kettõs állampolgárt. A vád az amerikai kormánnyal való együttmûködés volt.
TEHERÁN, 22:58

Tíz év börtönbüntetésre ítélt egy teheráni bíróság két iráni-amerikai kettős állampolgárt. A vád az amerikai kormánnyal való együttműködés volt.

Siamak Namazit és 80 éves édesapját, Baquer Namazit "az ellenséges amerikai kormánnyal" való együttműködésükért ítélték egy évtizedes szabadságvesztésre.

Az ifjabb Namazit tavaly októberben, családlátogatás során vette őrizetbe az iráni iszlám forradalom eredményeinek megőrzését szolgálni hivatott Forradalmi Gárda nevű elit politikai és katonai testület. Baquer Namazit idén februárban vették őrizetbe, miután Iránba utazott, hogy fia szabadulását próbálja elérni az iráni hatóságoknál.

A Miza honlap jelentése szerint a két iráni-amerikai mellett ugyancsak tíz év börtönre ítélték a tavalyi év végén őrizetbe vett Nezar Zaka libanoni-amerikai kettős állampolgárt. Az iráni állami televízió beszámolója szerint Zakának kapcsolatai voltak az amerikai hírszerzéssel és katonasággal.

A Miza emellett beszámolt arról is, hogy az "ellenséges amerikai kormánnyal való együttműködés" vádjában bűnösnek találtak még két embert, és ugyancsak tíz év börtönbüntetést szabtak ki rájuk. Õket nem nevezte meg a honlap, mindössze monogramjaikat közölte: F.H.A. és A.A.R.

Teherán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így a hatóságokat nem fogják vissza jogi korlátok a saját állampolgáraiknak tekintett személyek elleni eljárásokban. Az illetékes diplomáciai képviseletek viszont emiatt akadályokba ütköznek, ha intézkedni akarnak az elfogott személyek ügyében.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére