Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Inkompetens politikája miatt bukhat a francia elnök?

Nagy Gábor

2016.07.16. 13:28

Francois Hollande 2012 óta van hatalmon. Rossz idõben, rossz helyen? Az elmúlt idõk tragédiái miatt van-e felelõssége a francia elnöknek?
Charlie Hebdo. Pont. Párizsi merényletek. Pont. Nizzai terrortámadás. Pont. A merényletek kapcsán nehezen találunk szavakat. Szörnyű.

Még nehezebb feltenni a következő kérdést: Ki a felelős a tragédiákért? De talán a legnehezebb választ kapni arra, hogy hogyan tovább?

Erről szól most a francia belpolitika.

Frédéric Pons, francia védelempolitikai szakértő és szakíró szerint a jogszabályok szigorítása, valamint az Irakból, Szíriából visszatérő dzsihadisták elszigetelése lehet a válasz – nemcsak a legutóbbi nizzai merényletre, hanem a válságokkal küzdő francia belpolitikára.

A szakértő szerint Nizza "puha" célpontnak számított (azaz a legvédettebbnek), főleg a Charlie Hebdo szerkesztősége és a novemberi tragédia helyszíneihez viszonyítva.

Hányan gyanakodtak Nizzára, hogy épp ott történik a következő merénylet?

Sajnos kétségtelen: mostantól az embereknek a szokásait is ahhoz kell igazítaniuk, hogy a terror a mindennapok része lett – fogalmazott Pons. Véleménye szerint az események azt bizonyítják, hogy az iszlamisták, dzsihadisták továbbra is kiemelt célpontnak tartják Franciaországot. Épp ezért a francia belpolitikának és a tágabb kontextusban az összeurópai politikának reagálnia kell minderre!

A szakértő szerint fel kell ismerni, hogy nem Bassár el-Aszad elnök, hanem a dzsihadizmus a fő ellenség. Ennek fényében kell szigorítani azokon a területeken, ahol a szélsőségeket vissza lehet szorítani. Meg kell erősíteni az országok közötti együttműködést, csúcsra kell járatni a hírszerzést. De oda kell figyelni azokra az emberekre is, akik Irakból, Szíriából érkeznek vissza Európába. Hiszen nemcsak Franciaországban, hanem több más nyugat-európai országban sem ismeretlen az iszlám radikalizálódás.

A jogszabályok szigorítását a közvélemény nem veszi zokon, legfeljebb a politikusok nem elég bátrak. Különösen igaz ez a jelenlegi vezetésre.

Azt azonban korai megmondani, hogy a Nizzában történtek hogyan érintik Francois Hollande elnök vagy Manuel Valls miniszterelnök megítélését. A mostani helyzet kiaknázására Nicolas Sarkozy, az előző államfő, illetve Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke törekedhet a legjobban a jövő évi elnökválasztás előtt – állítja a szakértő.

(Magyar Idők)

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére