Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Íme két ország, amely cicózni próbál Trumppal

Nagy Gábor

2017.02.26. 13:28

Bár az elmúlt héten arról cikkeztek, hogy Washington és Peking ismét közeledni kezdett egymáshoz, vasárnap mégis arról lehet olvasni, hogy a kommunista ország újabb fegyverkezésbe kezd - az amerikaiak miatt. Közben Teherán is hadgyakorlatot tart az Indiai-óceánon és a Perzsa-öböl térségében, miután ismét elhidegült a viszony Irán és az Egyesült Államok között.
PEKING/TEHERÁN, 13:28

Bár az elmúlt héten arról cikkeztek, hogy Washington és Peking ismét közeledni kezdett egymáshoz, vasárnap mégis arról lehet olvasni, hogy a kommunista ország újabb fegyverkezésbe kezd az amerikaiak miatt. Közben Teherán is hadgyakorlatot tart az Indiai-óceánon és a Perzsa-öböl térségében, miután ismét elhidegült a viszony Irán és az Egyesült Államok között.

A kínai haditengerészet nagy valószínűséggel újabb költekezésbe kezdhet, ha a pekingi védelmi minisztérium elfogadja az új költségvetést. A tervek szerint a következő hónapban hozzák nyilvánosságra az erre szánt összeget, amely egyes források szerint elérheti a 139 milliárd dollárt is.

A kommunista rezsim egyértelmű célja, hogy dominálni tudjon a Dél-kínai-tenger térségében, ahol számos kisebb sziget vitatott hovatartozású, és ahol Kína számos hadikikötőt és bázist hozott létre korábban. Peking mostani pozícióját azzal próbálta eddig tartani, hogy az elmúlt hónapokban több hadihajóját a térségbe küldte, köztük az egyetlen anyahajóját is, a Liaoningot.

Bár a feszültség több térségbeli ország között is fennáll, Trump megválasztása, illetve az amerikai elnök tajvani elnökkel folytatott beszélgetése óta rendszeresen hallani a Kína és az USA közötti ellentétről.

Az egyik pekingi szakértő azt állítja, "Kína számára a fegyverkezés egy komoly lehetőség lehet egy esetleges krízisben", mivel Peking attól tart, hogy az amerikai elnök – vélt kiszámíthatatlanságából adódóan – megtámadja őket.

Nyugati közgazdászok azonban úgy vélik, kockázatos az, amit Kína művel – főleg annak fényében, hogy a tavalyi 7,6 százalékos növekedésével már nem úgy szárnyal a gazdaság, mint pár évvel korábban. Egy katonai szakértő pedig úgy nyilatkozott, hiába gyarapszik a kínai flotta, a régi, de még az új hajók minősége sem üti meg az amerikai szintet.


Közben szintén vasárnap számolt be a sajtó arról, hogy Teherán hadgyakorlatot tart az Indiai-óceán térségében. Az iráni haditengerészet parancsnoka szerint a szokásos, évente megtartott gyakorlatra azért is van szükség, mert az elmúlt időszakban ismét elhidegült a viszony Teherán és Washington között.

Irán pár nappal korábban ballisztikus rakétatesztet hajtott végre, mire az amerikaiak azt nyilatkozták, hogy Teheránnak vigyáznia kell, mert a tűzzel játszik.

A gyakorlat közelében állomásozik az amerikai haditengerészet Ötödik Flottája, melynek az a feladata, hogy a perzsa országból induló olajszállítmányokat megvédje az esetleges támadásoktól.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére