Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hasítanak a magyar bankok

2015.11.27. 18:39

LONDON, 18:00

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerint az idén már nyereséges lesz a magyar bankrendszer a tavalyi rekordveszteség után.

Az elemzések szerint a magyar gazdaságban zajló kedvező folyamatok miatt javul a magyar bankrendszer működési környezete és a kormány is elkötelezte magát a bankok üzleti környezetének fokozatos normalizálása mellett. A hitelminősítő kiemelte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal februárban aláírt memorandumot is, amelyben a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy tartózkodik a bankok számára hátrányos új jogszabályok meghozatalától, és döntött a bankok különadójának jövőre kezdődő csökkentéséről is.

Ugyanakkor kiemelték, hogy a szektor kilátásai továbbra is gyengék, tekintettel a reálgazdaság alacsony hiteligényére, a korábbi időszakról áthúzódó jelentős problémákra, valamint az alacsony kamatszintre. A londoni elemzők szerint valószínűtlen, hogy a magyar bankrendszer nyereségessége visszatér a pénzügyi válság előtti évek szintjére, mivel a korábbi eredményeket a gyors növekedés és a laza hitelkihelyezési normák duzzasztották fel.

A szektor forintlikviditása erőteljes, a bankok javították önfinanszírozási kapacitásukat a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása után. Több nagybank esetében a tőkeellátottság továbbra is gyenge pont, de ezt a problémát enyhítik külföldi tulajdonos bankok tőkeinjekciói"

- áll az elemzésben.

A hitelminősítő a múlt héten megerősítette Magyarország BB plusz szintű devizaadós-besorolását. Ez az értékelés a befektetési kategóriától egy fokozattal ugyan elmarad, de pozitív kilátású minősítést jelent.

A Fitch Ratings megerősítette, hogy az idén 2,9 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a tavalyi 3,7 százalékos GDP-bővülés után.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére