Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Háromszázezer szír jöhet Európába az EU-Törökország megállapodás nyomán

888.hu

2016.07.17. 20:58

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közeljövõben 300 000 szír menekültnek adhatja meg a török állampolgárságot. Amennyiben mindkét fél betartja az EU-Törökország megállapodást, ezek a migránsok vízummentesen Európába utazhatnak.
ANKARA, 20:58

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közeljövőben 300 000 szír menekültnek adhatja meg a török állampolgárságot. Amennyiben mindkét fél betartja az EU-Törökország megállapodást, ezek a migránsok vízummentesen Európába utazhatnak.

Törökországban jelenleg 2,5-3 millió szír menekült tartózkodik. A török elnök szerint a menekültek többsége sosem tér vissza szülőhazájába, ezért érdemes lenne honosítani őket. Első körben mintegy 300 000 szíriai kaphat állampolgárságot – írta a Tagesspiegel című német lap.

A tervet, amely szerint 300 000 szíriai menekült török útlevelet kapna, többen is kritizálták. A szakértők egy része szerint Erdogan azért kardoskodik a terv mellett, mert ezzel a lépéssel azonnal nyerne háromszázezer szavazót. A törökországi ellenzék vezetői szerint népszavazást kellene tartani a kérdésről, mert a törökök nagy része ellenzi a honosítást.

Vannak, akik szerint Erdogan így akar nagyobb nyomást helyezni az EU-ra, hiszen ha az EU-Törökország megállapodás minden pontját végrehajtják, akkor bárki szabadon utazhat Európába, akinek van török útlevele. Amennyiben ez megtörténik, nincs legális lehetőség arra, hogy a szírek utazását megakadályozzák a hatóságok.

Több európai politikus is arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Törökország megkapja a vízummentességet, akkor újabb migránsáradatra kell felkészülni. Ám ezúttal nem lesz mód arra, hogy ezt megállítsák. Horst Seehofer szerint az egyezmény nyomán a törökök eláraszthatják Európát.

Az még egyáltalán nem biztos, hogy Erdogan meg is adja a szíreknek a török állampolgárságot, de a téma nem először kerül elő. Az biztos, hogy ezzel a fenyegetéssel komoly alkupozíciót tud kicsikarni magának.

Egyre több hír érkezik arról, hogy Törökországban a szírek és a törökök között egyre feszültebb a kapcsolat. Legutóbb tüntetések robbantak ki, miután egy fiatal török és egy szír fiú kölcsönösen halálra szurkálták egymást. A tüntetők azt követelték, hogy tiltsák ki a szíreket Törökországból.

(Breitbart)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére