Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hadgyakorlatokkal huzigálják Putyin bajszát

Nagy Gábor

2017.05.26. 20:28

Ezen a héten hétfõn kezdõdött a Load Diffuser 2017 nevû nemzetközi hadgyakorlat az MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison. Most pénteken pedig Romániában, Bulgáriában és Görögországban kezdõdtek NATO-hadgyakorlatok. Az egyre fokozódó NATO-jelenlétet komoly aggodalommal nézi Oroszország.

Ezen a héten hétfőn kezdődött a Load Diffuser 2017 nevű nemzetközi hadgyakorlat az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Most pénteken pedig Romániában, Bulgáriában és Görögországban kezdődtek NATO-hadgyakorlatok. Az egyre fokozódó NATO-jelenlétet komoly aggodalommal nézi Oroszország.

Hétfőn kezdődött a Load Diffuser 2017 nevű háromhetes nemzetközi hadgyakorlat, melynek központi állomáshelye a Magyar Honvédség kecskeméti repülőtere.

A műveletben természetesen részt vesznek a Magyar Légierő Gripenjei, amerikai részről az Ohiói Nemzeti Gárda F-16-osai jöttek a hírös városba és a légierő C-17-es szállítógépei. Az eseményen képviseltetik magukat a Cseh Légierő Gripenjei, L-159-esei, a szlovénok PC-9-esei, a szlovákok MiG-29-esei és L-39-esei, Mi-8-as helikopterei, valamint a szerb és a horvát légierő forgószárnyasai. A csehek és a szlovákok nem települtek ki a magyar légibázisra. A harmadik héten pedig állítólag csatlakozni fognak a Brit Légierő Eurofighterei is, melyek Romániából repülnek át Kecskemétre.

Az idei (harmadik) Load Diffuser alapvetően egy amerikai kezdeményezésű hadgyakorlat, korábban (2008-ban és 2010-ben) a magyar pilóták az amerikaiakkal közösen levegő-levegő feladatokat hajtottak végre. Idén viszont a házigazdák kezdeményezésére a környező NATO-országok is csatlakoztak a gyakorlathoz, mivel légierejük kis létszáma miatt ritkán van lehetőségük hasonló, sokszereplős, összetett harcászati feladatok végrehajtására.

A magyar Gripenek immár levegő-föld feladatok végrehajtására is képesek (szárazföldi csapatokkal végeznek feladatokat), így nagy valószínűséggel ezt a képességet is kipróbálhatják majd a hadgyakorlaton. Hetente két alkalommal pedig egy németországi bázisról felszállva egy AWACS is támogatja a Load Diffusert, és az is előfordulhat, hogy a magyar légtérben egyszerre harminc különböző katonai gép fog majd tartózkodni.

A magyarországi hadművelet mellett a NATO egy másik hadgyakorlatot is elindított, azért, hogy a tagországok csapatainak reakciósebessége növekedjen. A június 16-ig tartó, Noble Jump 2017-re hallgató nemzetközi hadműveletben négyezer katona és ötszáz harci jármű vesz részt.

Az erdélyi Nagysinken lévő kiképzőbázisra légi úton érkeznek albán, német, lett, brit, norvég, holland, lengyel és spanyol katonák – felszereléseiket pedig tengeren és vasúton szállítják.

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének nápolyi főparancsnokságát vezető tengernagy szerint a hadgyakorlat a NATO-n belüli összhangot hivatott bizonyítani. A felek alapvetően rövid határidejű riasztásokat gyakorolják, és a gyorsreagálású erők bevethetőségét tesztelik, magyarán arra kíváncsiak,

hogy a szövetség hogyan képes gyorsan és összehangoltan Európa számos pontjáról jelentős erőket mozgósítani egy adott térségbe, ahol konfliktusmegelőzésre van szükség.

(MTI, JETfly, Facebook)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére