Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Háború Örményország és Azerbajdzsán között

Bertha László

2015.12.22. 20:28

Az örmény honvédelmi minisztérium szóvivõje szerint, ami ma van, az háború.
JEREVÁN, 20:28

Azerbajdzsán és Örményország háborúban áll egymással, nincs többé tűzszünet – jelentette ki kedden az örmény védelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy Azerbajdzsán az összes létező fegyverét beveti: tankokat, tüzérséget és légvédelmi rendszereket egyaránt.

Ami ma van, az háború. A háború szót kell használnunk, mert a tűzszünet nem létezik többé."

– jelentette ki Artszrun Hovhanszján.

Örményország azzal vádolja Bakut, hogy rendszeresen provokálják Örményországot, hiszen nem tartják be a tűzszüneti megállapodást, amely kijelölte a demarkációs vonalat a vitatott területű Hegyi-Karabahnál.

Ezzel szemben az azeriek úgy gondolják, hogy Jereván felelős a konfliktus elmélyüléséért:

a tűzszünet azért csorbul, mert Örményország jogellenesen van jelen a megszállt területeken, Örményországnak vissza kell vonulnia."

– nyilatkozta az azeri külügyi szóvivő.

A két ország között a nyolcvanas évek óta dúl a konfliktus Hegyi-Karabah hovatartozása miatt. A többségében örmények lakta, de a szovjet időkben hivatalosan Azerbajdzsánhoz csatolt területért a két ország éveken át háborút vívott egymással a 80-as, 90-es években, de soha nem sikerült békét kötniük. A háborúban körülbelül 30 ezren haltak meg, valamint százezrek váltak földönfutóvá.

A múlt héten Bernben találkozott az örmény és az azeri elnök, hogy megpróbálják rendezni az évtizedek óta húzódó konfliktust, ám most sem jutottak közös nevezőre. A kérdés azonban egyre égetőbb, hiszen az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá váltak az összetűzések a két ország fegyveresei között. Azerbajdzsán kilátásba helyezte, hogy diplomáciai megoldás híján hajlandó akár erővel is visszafoglalni a Hegyi-Karabahot. Örményország válaszul tudatta, hogy semmilyen katonai akciót nem hagynak megtorlás nélkül.

(MTI, ArmenPress)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére