Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Fukusima-álló" lesz Paks II

2015.10.15. 09:44

BUKAREST, 8:40

Aszódi Attila kormánybiztos a román fővárosban tartott közmeghallgatáson elmondta:

A Paks II beruházást már "Fukusima-álló" technológiával készítették elő, amely a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesethez hasonló körülmények között is biztosítani tudja a Pakson megépítendő két új atomerőmű-blokk duplafalú betonburkolatának épségét."

Az espoo-i egyezmény értelmében Magyarország valamennyi uniós tagállamnak és minden szomszédjának felajánlotta, hogy bekapcsolódhat a környezetvédelmi engedélyezési eljárásba. Románia ezzel a lehetőségével élve szervezte azt a közel ötórás bukaresti közmeghallgatást, ahol a román környezetvédelmi szervezetek, atomenergetikai cégek és vízügyi hatóságok képviselői az esetleges balesetek lehetséges egészség- és környezetkárosító hatásairól, a radioaktív hulladék kezeléséről és a Duna vizének hőterheléséről érdeklődtek.

A kormánybiztos a kérdésekre válaszolva rámutatott: a paksi bővítésnek sem az építkezési, sem az üzemletetési időszakban nem lesznek határon túl nyúló környezeti hatásai.

Paks II még egy súlyos baleset esetén sem okozhat nagyobb radioaktív terhelést Magyarország határainál, mint amekkora sugárdózis egy fogászati röntgenfelvétel készítésénél éri az embert"

- jelentette ki a kormánybiztos.

Aszódi a meghallgatáson azt is kiemelte, hogy veszélyezteti Magyarország energetikai biztonságát az, hogy az ország villamosenergia szükségletét egyrészt importból, másrészt a hetvenes évek óta működő paksi atomerőműből fedezi.

Ráadásul ha Magyarország a szén-dioxid-kibocsátást is - uniós kötelezettségeinek megfelelően - korlátozni szeretné, akkor az egyedüli megoldás az atomenergia-termelés – magyarázta a kormánybiztos.


 

Mindeközben Japán csütörtökön visszakapcsolja a Szendaiban található atomerőműjének kettes számú atomreaktorát, amit még a 2011-es fukusimai katasztrófa következtében állított le. Ugyanennek az atomerőműnek az egyes számú reaktorát már korábban, augusztusban újra üzembe helyezték.

Abe Sinzó japán miniszterelnök elmondta, hogy a reaktor visszakapcsolására azért került sor, mert országának - ami a világ harmadik legnagyobb gazdasága - szüksége van az atomenergiára.

 

MTI (guardian.com)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére