Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felvételen a török parlamenti bunyó

888.hu

2016.04.28. 22:13

Egy parlamenti bunyón csúnyán elcsúszhat Angela Merkel terve!
ANKARA, 22:38

Csütörtökön ököllel estek egymásnak a török képviselők a parlamentben. A bunyó azután pattant ki, hogy a honatyák és honanyák a vízumliberalizációról szóló törvény vitájába kezdtek.

A törvény azt szolgálta volna, hogy – az EU-Törökország megállapodás értelmében – megkönnyítse a török állampolgárok vízummentes beutazását az Európai Unió területére.

A verekedés már a törvényhozás épülete előtt elkezdődött és odabent tovább folytatódott. A kormánypárti frakció a kurd frakcióval mérte össze erejét.

A törvény elfogadása kiemelten fontos a törököknek. Franz Timmermans, az Európai Unió Bizottságának alelnöke szerdán megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy Törökországnak teljesítenie kell azt a 72 pontos követeléslistát, amelyet az EU küldött el nekik, ahhoz, hogy eltöröljék az országgal szembeni vízumkényszert.

Ez nem alku tárgya"

– ismételte meg Timmermans.

A 72 pont legfontosabb elemei az emberi jogokkal, valamint a szólás- és sajtószabadsággal foglalkoznak. Ezek tekintetében súlyos kritikák érték Törökországot több európai állam és nemzetközi szervezet részéről is.

Az idő szorongatja a törököket: az unió május negyedikéig adott időt arra, hogy a parlament korrigálja a kifogásolt szabályozásokat és törvényeket. Az EU tagállamai ugyanis ekkor fognak szavazni arról, hogy életbe léptessék-e júniustól a török vízummentességet.

A mostani verekedés kritikus: emiatt a török parlament hétfőig, május másodikáig nem folytathatja munkáját.

Amennyiben nem sikerül teljesíteni a törököknek a feltételeket, az veszélybe sodorja az egész EU-török paktumot, aminek értelmében az ország szíriai menekülteket fogad vissza Görögországból, valamint megállítja a migránsáradatot az Égei-tengeren.

A vízumliberalizáció így sem biztos, hogy teljes lesz, hiszen a németek és a franciák jelenleg azon dolgoznak, hogy beépítsenek egy vészféket a rendszerbe, hogy ne jöhessenek korlátlan számban a törökök – valamint az ukránok és a grúzok.

Törökország nagyon igyekszik, hogy a határidő előtt teljesíteni tudja a 72 pontot. Emellett azt a mondatot is sűrűn emlegetik, mely az EU-török egyezség kapcsán hangzott el: "a vízumliberalizáció nem vitatéma" – ebben a kérdésben nem engednek.

A rendelkezésre álló adatok alapján tudjuk, hogy a 72 pont fele már teljesült. 24 teljesítés alatt áll és 12 olyan pont van, amelynek megvalósításába még nem kezdtek bele a törökök.

Természetesen arra semmiféle garancia nincs, hogy az Európai Parlament is támogatja majd a vízumkényszer eltörlését a Törökországgal szemben – akár teljesítik a feltételeket, akár nem.

Az Angela Merkel által tető alá hozott megállapodás tehát jelenleg a szakadék szélén táncol.

(Guardian)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére