Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez a támadás más volt, mint a többi

2015.11.15. 13:39

PÁRIZS, 12:30

A szakértők szerint a 2004-es madridi vonatrobbantások óta a párizsi támadás rázta meg a legjobban Európát. 2005-ben Londonban, 2015. január 7-én pedig szintén Párizsban történtek a péntekihez hasonló merényletek. A nyomasztó események láttán, felmerül a kérdés: Európa képes megvédeni magát és polgárait?

Párizsban a januári Charlie Hebdo elleni merénylet óta (ahol 17-en haltak meg) fokozott a készültség, mégsem tudták megakadályozni a pénteki merényletet. Mindkét terrorcselekmény az Iszlám Állam és a "szent háború" nevében hajtották végre.

A párizsi külvárosi, elszegényedett negyedek már évek óta szolgáltatnak táptalajt az iszlamista szélsőségeseknek. A Dzsihád, a szent háború és az iszlám fundamentalizmus leginkább azok között a fiatal muszlimok között terjedt el, akik a társadalomtól elidegenedve, gettókban, peremvárosi negyedekben laknak. Ezek a városrészek általában nagyon elhanyagoltak, fejletlen az infrastruktúrájuk, rosszak a higiéniai körülmények, magas a munkanélküliség.

A francia belbiztonság adatai alapján több mint 500 fiatal muszlim, francia állampolgár ment Szíriába és Irakba az elmúlt másfél év során, hogy csatlakozzanak valamilyen iszlamista militáns szervezethez. Emellett több mint 4000 olyan személyt tartanak nyilván Franciaországban, akiknek van dzsihádista kötődésük, és potenciális elkövetői lehetnek egy terrortámadásnak.

 

Miért volt más ez a támadás, mint a többi?

Az elkövetők, könnyű, civil célpontokat választottak, akiket találomra mészároltak le. Céljuk az volt, hogy rövid idő alatt minél több áldozatot szedjenek. A Stade de France egy potenciális robbantási helyszín volt, hiszen a meccs után tömegek lépnek az utcára. Ennek ellenére a terroristák más random célpontokat, például kávézókat és éttermeket is célba vettek, ami szokatlan az eddigi terrorakciókhoz képest.

A Bataclan megtámadása is szokatlan. A terroristáknak nem volt előre meghatározott stratégiai célpontja, egyszerűen csak lemészárolták és felrobbantották a gyanútlan, péntek este szórakozni vágyó fiatalokat. Itt majdnem százan vesztették életüket.

Sok szakértő a 2002-es moszkvai támadáshoz hasonlította a Bataclan esetét. Akkor csecsen terroristák 130 emberrel végeztek egy színházban. Az előadás alatt 40 csecsen, állig felfegyverkezve rontott rá a nézőkre. Az orosz rendőrség mind a 40 elkövetővel végzett.

A hétvégi párizsi támadás különlegessége, hogy nem turista célpontoknál, hanem a szerényebb, munkásosztály lakta 10. és 11. kerületben csaptak le a terroristák. Az Iszlám Állam felvállalva a péntek esti merényleteket,  a Bataclanban szórakozó fiatalokat pogánynak, Párizst pedig az undor és a perverzió fővárosának nevezték.

Shashank Joshi, brit biztonságpolitikai szakértő szerint a terroristák direkt olyan célpontokat választottak, ahová az emberek szórakozni, lazulni járnak, ahol senki sem gondolná, hogy ehhez hasonló történhet.

A támadás üzenete egyértelmű: ott és akkor támadunk meg titeket, ahol csak akarunk. Sehol sem vagytok biztonságban"

– kommentálta a szakértő a merényletek kivitelezését.

A párizsi merénylethez hasonlítható a 2008-as mumbai támadás, ahol pakisztáni iszlamista szélsőségesek támadtak az utcán járókelőkre. A terroristák lelőtték akit csak tudtak, majd mikor kiürült a táruk, a menekülő emberek után rohantak, sarokba szorították őket, és felrobbantották a testükre szerelt pokolgépet.

A szakértő szerint az akció kivitelezése és a felkészülés hónapokat vehetett igénybe. Mégis, ehhez hasonló támadással még nem találkoztunk Európában. A terroristák kilőtték az összes tárat, majd felrobbantották magukat.

Az ilyen merényletek Szíriában és Irakban gyakoriak. Franciaországban még nem volt ehhez hasonló eset.

(BBC)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére