Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

EU csúcs: szakítás vagy megoldás?

2015.09.23. 20:01

Brüsszel, 19:00

18:00 óta folyik az európai csúcstalálkozó a migrációról. Kemény vita várható, rengeteg megoldási javaslattal, mind a migránsokat befogadni vágyó, mind a migrációt elutasító államok, pártok, és politikusok részéről.

Az eddigi javaslattervezetek között szerepel:
  1. 1 milliárd euró értékű támogatás ENSZ szakosított szervezeteknek a szíriai helyzet megoldására.
  2. Szervezett összefogás és mozgósítás az unió déli határán és a Nyugat-Balkánon. Rendőrök, önkéntesek, szociális munkások, és határrendészek bevetésével.
  3. Segítségnyújtás Szíria szomszédainak: Libanonnak, Törökországnak, és Jordániának.

Az Európai Tanács elnöke arra kérte a csúcson megjelenő politikusokat, hogy egy hatékony és konkrét terv kidolgozásával oldják meg az unió külső határinak védelmével kapcsolatos problémákat.

Közben az eddigi kvótadöntés ellen Szlovákia jogi eszközökkel lép fel az EU bíróságánál, Orbán Viktor miniszterelnök pedig egy kemény költségvetés kidolgozását, és az együttes görögországi segítségnyújtást sürgeti.

A brüsszeli tanácskozásra érkezve Angela Merkel szorgalmazta a hatékonyabb fellépést a menekülttáborok nyomorúságának enyhítése érdekében.

A csúcstalálkozó másik fontos témájának az ígérkezik Merkel szerint, hogy miként biztosítsák a külső határokat, a migránsok tisztességes elosztását és a külső határok mentén a regisztrációs központok működtetését.

David Cameron brit miniszterelnök azt hangsúlyozta érkezésekor, hogy a kiinduló országok stabilizálására kellene az erőforrásokat fordítani.

Dalia Grybauskaite litván elnök bírálóan szólt a kvótarendszerről, szerinte nem ez a helyes irányt. Véleménye szerint az unió már elkésett a válságkezeléssel.

A magyar miniszterelnököt folyamatosan támadó osztrák kancellár csak annyit nyilatkozott, hogy tartós megoldást jelentő kvótarendszert kell felállítani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére