Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Észak-Korea most lufis röplapok miatt fenyegetőzik

888.hu/MTI

2020.06.05. 21:29

Észak-Korea pénteken kilátásba helyezte, hogy végleg bezárja a Dél-Koreával közös összekötő irodát, ha a dél-koreai hatóságok nem vetnek véget annak, hogy aktivisták a phenjani rezsimet bíráló röplapokat terjesztenek a két ország határán, észak-koreai területen.

A két Korea határán, Keszong városban működő Korea-közi összekötő iroda végleges bezárásával a phenjani állampárt fenyegetőzött egy nappal azután, hogy Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga figyelmeztetett: ha nem ér véget a szórólap-kampány, Phenjan felmondja a két Korea közötti katonai feszültség csökkentését célzó, 2018-ban aláírt egyezményt. Emellett már ő is kilátásba helyezte az összekötő iroda végleges bezárását, valamint a szintén Keszongban Phenjan és Szöul által közösen működtetett ipari park leállítását. Az összekötő iroda és a keszongi ipari park a két Korea közötti békés viszony két, talán legfontosabb szimbóluma.

A dél-koreai kormányzat az észak-koreai fenyegetőzésre válaszul közölte:

új jogszabály-módosításokkal is próbálják elejét venni annak az évek óta tartó gyakorlatnak, hogy jogvédők léggömbök segítségével az észak-koreai rendszert bíráló röplapokat szórnak szét Észak-Korea területén.

A phenjani Munkapárt Korea-közi ügyekért felelős osztályának szóvivője komolytalannak nevezte a „provokáció” leállítására vonatkozó szöuli ígéreteket.

A Munkapárt pénteki közleménye megfigyelők szerint alátámasztja azt a vélekedést, hogy Kim Jo Dzsongnak, a diktátor húgának döntő szava van Korea-közi ügyekben. A közlemény szerint Kim Jo Dzsong utasítására döntött Észak-Korea „első lépésként” az összekötő iroda megszüntetéséről.

A Korea-közi összekötő irodát 2018-ban hozták létre Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai elnök három csúcstalálkozójának eredményeként. Az iroda január vége óta ideiglenesen zárva tart a koronavírus-járvány miatt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére