Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

ENSZ: Világszerte be kellene tiltani a vadállatpiacokat

Fodor-Horváth Zsófia

2020.04.06. 10:30

Akkor nem lenne annyi járvány.

Az ENSZ biodiverzitásért felelős vezetője, Elizabeth Maruma Mrema javaslata szerint világszerte be kellene tiltani a vadállatpiacokat, ezek ugyanis komoly fertőzésveszélyt is jelentenek: példának itt van rögtön a vuhani vadállatpiacról indult koronavírus-járvány.

Bár Kína átmenetileg betiltotta az emberi fogyasztásra is szánt élő- és halott vadállatok (például farkaskölykök, civetmacskák, tobzoskák) piacon való értékesítését, még így is több olyan hely van a világon, ahol hasonlók működnek. Ezeket az állatokat elég kegyetlen körülmények között, kis ketrecekben tartják, amik semmilyen előírt higiéniai körülménynek nem felelnek meg, ráadásul könnyen fertőződhetnek emberre is átterjedő betegségekkel. Mrema betiltásra vonatkozó javaslata indokoltnak tűnik, lévén az ebola vagy a Nipah-vírus okozta járvány is ilyen piacokról indult el. Rengeteg kutató figyelmeztette már Kínát is, hogy tegye az átmeneti korlátozásokat permanenssé.

Mrema a kialakult helyzetről azt mondta: „Az üzenet, amit kapunk, nem más, mint hogy ha nem foglalkozunk a természettel, akkor majd ő foglalkozik velünk.”

A vadállatokat forgalmazó piacokról elmondta: jó lenne, ha az ilyeneket örökre be lehetne tiltani, de persze azt is figyelembe kell venni, hogy sokak jövedelme függ ezektől a helyektől. Ha pedig bezárják az ilyen piacokat – ahol most legálisan folytathatják a kereskedelmet –, akkor máshol fogják csinálni, illegálisan.

Vadhús egy indonéz piacon | Fotó: AFP/ Michel Gunther

Jinfeng Zhou, a Kínai Biodiverzitás Megőrzéséért és a Zöld Fejlesztésért Alapítvány főtitkára is Mremával ért egyet abban, hogy örökre be kellene záratni az ilyen vadállatokat árusító piacokat, különben több vírus, mint például a Covid-19 is, újra és újra fel fogja ütni a fejét. Zhou szerint

az emberi betegségek 70%-a vadállatoktól származik,

azok fogyasztása pedig még az állatfajok fennmaradását is veszélyezteti.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére