Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Emelkedett a NATO költségvetése és a kiadásai is az utóbbi években

888.hu

2017.06.28. 14:58

A NATO és Kanada európai szövetségesei 2017-ben 4,3 százalékkal fogják növelni a védelmi kiadásokat, ami 46 milliárd dolláros ugrást jelent a 2014-es visszaesés után - mondta Jens Stoltenberg, a NATO fõtitkára.
VILNIUS, 14:58

A NATO és Kanada európai szövetségesei 2017-ben 4,3 százalékkal fogják növelni a védelmi kiadásokat, ami 46 milliárd dolláros ugrást jelent a 2014-es visszaesés után – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. 

A nemzetek biztonságának megőrzése érdekében folytatnunk kell a munkát a védelmi kiadások növelése és a szövetségünkön belüli igazságosabb terhek megosztása érdekében"

– fogalmazott a főtitkár egy nappal a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt, aminek témája Donald Trump felhívása, miszerint nagyobb részben kellene hozzájárulni a NATO kiadásaihoz.

Hosszú évek után, 2015-ben az európai szövetségesek és Kanada részéről a védelmi kiadások valódi növekedését láttunk"

– vélekedett Stoltenberg a sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy ebben az évben még nagyobb, 4,3 százalékos növekedést terveznek.

A vezető hozzátette, hogy az USA is mintegy 12 milliárd dollárral többet fizet majd be a tavalyinál. A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig bruttó nemzeti termékük legalább két százalékára emelik védelmi kiadásaikat.

Ezt a szintet tavaly mindössze öt ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország – érte el.

A főtitkár ennek kapcsán kifejtette, hogy a szövetség 29 tagországa közül 25-ben nőnek idén a védelmi költségek, ami lehetővé teszi, hogy a két százalékot teljesítő államokhoz Románia még 2017-ben, Lettország és Litvánia pedig 2018-ban csatlakozzon.

Újságírói kérdésekre válaszolva leszögezte, az előző napi kibertámadás aláhúzza a kibervédelem megerősítésének fontosságát, amelyből a szövetség is kiveszi a részét. Donald Trump amerikai elnök, aki korábban a NATO költségvetésének, az amerikai hozzájárulásnak az újratárgyalását helyezte kilátásba, néhány hónapja közölte, hogy még az év végéig valódi előrelépést vár a szövetségesek védelmi kiadásainak emelésében. Úgy tűnik, ez most megtörtént.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére