Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy magyar túlélõ éjszakája

888.hu

2015.10.04. 11:48

Elképesztõ tragédia történt szombat hajnalban egy Kunduz-i kórházban. Az MSF kórházában egy magyar ápoló is dolgozott. Így számol be õ a történtekrõl.

Jecs Lajos Zoltán, az MSF (Orvosok Határok Nélkül) ápolója abban az afganisztáni kórházban dolgozott, amelyiket péntekről szombatra virradóan - feltehetőelg amerikai erők -szétbombáztak.

Az esetről itt írtunk részletesebben. 

Az ápoló elmondása szerint éppen a kórház biztonsági szobájában aludt, amikor hajnalban egy robbanásszerű zajra riadt fel 2 óra magasságában.

Elmondása szerint többször is hallotta a bombák becsapódását az elmúlt hetekben, amikor az amerikai és az afgán erők Kunduz városát próbálták visszavenni a táliboktól. 

De ez teljesen más volt"

- mondta Jecs.

Közel volt és nagyon hangos".

Ahogy a füst felszállt, és a hamu kezdett elpárologni, próbáltak rájönni, hogy mi történik körülöttük. Ekkor hallotta, hogy valaki szólítja.

A sürgősség egyik ápolója volt egy hatalmas nyílt sebbel a karján és további sérülésekkel egész testén. Tiszta vér volt"

- meséli Jecs.

Az ápoló teljesen le volt sokkolva a történtektől. Eleinte nem is értette, mi történik körülötte. Amikor pedig kezdett magához térni, rájött, hogy tehetetlenek: 

A biztonsági szoba, ahol a támadás ért, nem rendelkezük különösebb ellátási lehetőségekkel. Nem volt még morfium sem, hogy a fájdalmat enyhíteni tudjuk. Megtettünk minden tőlünk telhetőt"

- mondta Jecs. 

Legalább fél órába került, míg a támadás véget ért. A felettesével túlélőket kerestek. A kórházat szétbombázva, lángokban találták. 

Próbáltunk a lángoló épületek között keresni. Leírhatatlan, hogy mi volt odabent. Nincsenek szavaim arra, hogy milyen szörnyű volt. Az intenzív osztályon hat beteg konkrétan a saját ágyában égett. Próbáltuk a műtőben dolgozó személyzetet keresni. Rettenetes volt. Egy ember, akit éppen műtöttek a támadás kezdetekor, a műtőasztalon szörnyethalt. Nem találtuk a kollégáinkat sem."

Jecs és a felettese később visszatértek egy biztonságosabb helyiségbe, amely tele volt betegekkel és sebesültekkel. Akkor kezdődött el a betegek gyors üzemű ellátása. 

Megpróbálták az egyik súlyosan megsebesült orvost megműteni, már amennyire a körülmények engedték. 

Ott halt meg az iroda asztalán"

- monda Jecs.

Az egész helyzet elrettentő volt. A saját kollégáinkat láttuk meghalni. A gyógyszerészünket. Azelőtti este az új gyógyszerek beszerzését beszéltem át vele - most meg ott halt meg az orrunk előtt, egy irodában"

- mesélte. 

Ezek az emberek folyamatosan dolgoztak az elmúlt hónapokban, az elmúlt pár hétben pedig megállás nélkül. Nem látták a családjukat hosszú ideje, csak ebben a kórházban dolgoztak, hogy segítsenek az embereken. Ezek az emberek közeli barátok. Nagyon közeliek. Nincsenek szavaim."

 

Az amerikai hadsereg Afganisztánban állomásozó hadosztályának szóvívője a támadással kapcsolatban kijelentette:

Éjjel 2:15-kor támadást indítottak Kunduzban az őket fenyegető erők ellen. A támadás elképzelhető, hogy egy közeli kórházat is érintett." 

A támadásnak legalább 19 halálos áldozata van, további 37 ember szenvedett komolyabb sérüléseket. Jelenleg is folynak a kivizsgálások.

(Vice News, doctorswithoutborders.org/)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére