Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy év telt el az elsõ liberális mecset megnyitása óta

Tóth Dalma

2018.06.18. 17:48

Tavaly június közepén nyitotta meg kapuit az elsõ liberális mecset Berlinben, Moabitben. Az imahely ötletgazdája és üzemeltetõje, Seyran Ates azóta folyamatosan kapja a fenyegetéseket.

Tavaly június közepén nyitotta meg kapuit az első liberális mecset Berlinben, Moabitben. Az imahely ötletgazdája és üzemeltetője, Seyran Ates azóta folyamatosan kapja a fenyegetéseket.

A mecset a Rushd-Goethe nevet kapta, az iszlám filozófus Ibn Rushd és az ikonikus német író, Johann Wolfgang von Goethe után. A mecsetben a Koránt modern nézőpontból értelmezik, a férfiak és a nők együtt imádkozhatnak, nem szükséges elkülönített helyiségben tartózkodniuk. Az LMBTQ-közösség tagjait is szívesen látják, valamint arra bátorítják a szunnitákat és a síitákat, hogy imádkozzanak együtt. Burkában is nikábban viszont tilos a belépés. A mecsetnek nincs állandó imámja, bárki betöltheti ezt a szerepet.

Ates azért alapította meg a liberális mecsetet, mert úgy érezte, hogy nőként diszkriminálják a többi imahelyen. Mecsetének az evangélikus Szent János-templomban bérel helyet. A mecset megnyitásával párhuzamosan egy könyvet is kiadott "Selam, Frau Imamin" címen, amelyben azt a tényt kritizálja, hogy az országban a Német Iszlám Konferencia adja az iszlám egyedüli értelmezését, ugyanúgy, mint a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) Törökországban.

A DITIB-et régóta és széles körben bírálja a német nyilvánosság, a kritika szerint a szervezet tevékenységében összemosódik a politika és a vallás, és Ankara irányítása alatt fő feladata az iszlám egy konzervatív szunnita válfajából és a török nyelvből álló "pántörök" önazonosság, identitás terjesztése és erősítése, illetve Recep Tayyip Erdogan török elnök és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) támogatása.

Az újfajta imahelynek Törökország sem örült. A török vallásügyi hivatal kemény kritikával illette a mecsetet, majd azt állította, hogy az akció a Gülen-mozgalom része. A török kormány Fethullah Gülen hitszónokot gyanúsítja a 2016-os puccskísérlet megszervezésével. Ates szerint a törökök az iszlám liberális értelmezése ellen harcolnak. Szerinte azért akarják őt a Gülen-mozgalomhoz kötni, hogy terroristaként állítsák be, ezzel vetve véget a munkásságának.

Ates szerint a kritikusai nem szeretnék, ha az iszlám megújulna, ha egyenlőség alakulna ki a nők és a férfiak között, sőt a konzervatív muszlimok azon munkálkodnak, hogy amelyik nő nem visel fejkendőt, az ne nevezhesse magát muszlimnak.

A mecsetben 15 szék van és két állandó testőr felügyeli a helyiséget. Egy fehérre festett faszerkezet áll az egyik fal mellett, ami Mekka felé mutatja az irányt, így tudják a hívők, hogy merre kell ima közben fordulni.

Ates elmondása szerint a gyülekezetnek 35 állandó tagja van, de folyamatosan jönnek emberek, akik kíváncsiak a liberális mecsetre. Az imahelyen havonta körülbelül 750 ember fordul meg. A sikerre (?) tekintettel még két évvel meghosszabbították a bérleti szerződést.

Ates hozzátette, hogy meglátása szerint egyre nagyobb az igény a liberális mecsetekre, ezért mostanában megfordult Bécsben, Freiburgban, Londonban és Koppenhágában is. Szerinte a probléma az, hogy amikor cselekedni kellene, az emberek nem mernek, mert félnek, de biztos benne, hogy nemsokára több liberális mecset lesz Európa-szerte.

Az elmúlt egy évben több muszlim is meglátogatta Atest, akik a mecset bezárását követelték. Az aktivista elmondása szerint azonban online sok bátorító üzenetet is kap. Mindennek ellenére állandó kíséretben részesül az őt ért fenyegetések miatt, de reméli, hogy 10-15 év múlva újra szabadon járkálhat. Ates egyszer már életveszélyes sérüléseket szenvedett egy merénylet során, ám szerencsés módon túlélte azt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére