Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Oroszország ellen eddig bevezetett szankciók

888.hu

2022.02.23. 11:30

Az Egyesült Államok, Németország és Nagy-Britannia is lépett válaszul arra, hogy Oroszország a nemzetközi jog súlyos megsértésével ismerte el a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este jelentette be, hogy elismeri az ukrajnai oroszbarát szakadár régiók függetlenségét . A Donyecki Népköztársaság valamint a Luhanszki Népköztársaság már hosszú ideje függetlenedni akart Ukrajnától, de egyikük sem volt nemzetközileg elismert állam, egészen mostanáig.

A bejelentést követően Putyin kiadta a parancsot és katonai egységeket indított útnak a szakadár területekre. Ukrán beszámolók szerint az orosz hadsereg megindult Donyeckbe és Luhanszkba, miközben a közel 150 kilométerre lévő Harkov felé az ukrán csapatok indultak meg. A csapatelindítás után, kedden az orosz parlament felsőháza megadta Putyinnak a felhatalmazást ahhoz, hogy fegyveres erőket vethessen be Oroszország határain kívül.

Ahogy az várható volt, az orosz lépést követően a nyugati országok egymás után jelentették be szankcióikat.

Egyesült Államok

Joe Biden amerikai elnök kedden, a Fehér Házban elmondott beszédében pénzügyi szankciókat jelentett be Oroszország ellen. Ennek értelmében két nagy orosz pénzintézettel – a Vnyesekonombankkal (VEB, külkereskedelmi bank) és az általa „katonai banknak” nevezett Promszvjazbankkal – szemben „teljes kizáró szankciót” vezetnek be. Szankciókat vezetnek be az orosz szuverén államadóssággal szemben is, amely – mint fogalmazott – azt jelenti, hogy „elzárjuk az orosz kormányt a nyugati finanszírozástól”.

Az orosz elitekkel és családtagjaikkal szemben is szankciókat fogunk bevezetni” – folytatta Biden, aki szerint „mivel ők is osztoznak a Kreml korrupt nyereségén, osztozniuk kell a fájdalomban is”.

Az elnök nem részletezte, hogy pontosan kire, kikre vonatkoznak a szankciók, azonban a kormány egyik, neve elhallgatását kérő magas rangú tisztségviselője az amerikai sajtónak nyilatkozva elmondta: a Biden-kabinet már az év elején kijelölte azokat a „Kremlhez köthető eliteket”, akiket Ukrajna megtámadása esetén szankciókkal sújthatnak.

Joe Biden azt is bejelentette, hogy engedélyezte egyes, már Európában állomásozó amerikai csapatok átcsoportosítását a balti államok területére.

(Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP)

 

Nagy-Britannia

Öt orosz bank és három befolyásos, vagyonos magánszemély ellen rendelt el vagyonbefagyasztást is tartalmazó szankciókat kedden a brit kormány. Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában elmondta: a szankciós listán a Rosszija Bank, az ISZ Bank (Ipari Takarékbank), a General Bank (Genbank), a Promszvjazbank és a Fekete-tengeri Fejlesztési és Újjáépítési Bank szerepel.

A brit kormány emellett személyi szankciókat léptetett érvénybe Gennagyij Tyimcsenko, valamint Borisz Rotenberg és Igor Rotenberg nagyvállalkozókkal szemben.
Johnson elmondta: London befagyasztja a szankciós listán szereplők Nagy-Britanniában tartott vagyoneszközeit, a büntetőintézkedésekkel sújtott személyek nem utazhatnak be az országba, emellett a brit kormány megtiltja, hogy brit állampolgárok és vállalatok bármilyen üzleti kapcsolatra lépjenek velük.

(Photo by JESSICA TAYLOR / various sources / AFP)

 

Németország

Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben bejelentette, hogy a német szövetségi kormány azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát.

A német kancellár korábban elmondta: utasította a gazdasági minisztert, hogy tegye meg a már elkészült vezetékrendszer üzembe helyezéséhez szükséges tanúsítványok kiadásának felfüggesztéséhez szükséges közigazgatási jogi lépéseket.

A minisztériumnak az utóbbi napok fejleményei miatt újra kell értékelnie az ellátásbiztonságot. Ez az elemzés az üzembe helyezéshez szükséges tanúsítványok kiadásának egyik előfeltétele. A tárca illetékesei most új értékelést készítenek.

(Photo by MICHELE TANTUSSI / REUTERS/POOL / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Európai Unió

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, az Európai Unió tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról.

A megszorító intézkedések a jogellenes döntésben érintett magánszemélyeket, cégeket és olyan bankokat céloznak, amelyek finanszírozzák az orosz katonai apparátust, és hozzájárulnak Ukrajna destabilizálásához.

„Megtiltjuk a kereskedelmet a két szakadár régió, Donyeck, Luhanszk valamint az EU között, és korlátozzuk Oroszország hozzáférését az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz” – közölte az uniós bizottság elnöke.

Ha Oroszország tovább fokozza a maga előidézte válságot, az Európai Unió készen áll további lépések megtételére.

(Photo by Valeria Mongelli/Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére