Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dán orvosok be akarják tiltani a körülmetélést

Kékes Viki

2016.12.07. 15:28

Ne a szülõk döntsenek a fiaik helyett.
KOPPENHÁGA, 13:58

A dán orvosszövetség szerint meg kelleni fontolni, hogy betiltsák a 18 év alatti fiúk körülmetélését. Meggyőződésük szerint erről mindenkinek saját magának kellene döntenie.

Az orvosok szerint, amikor a szülők eldöntik, hogy körülmetéltetik a gyermeküket, helyette hoznak meg egy fontos döntést, amivel a kulturális és vallási meggyőződését is befolyásolják. Lise Møller, a szervezet elnöke szerint nem helyénvaló megtagadni az egyén jogát arra, hogy saját maga döntsön ebben a lényeges kérdésben. Arról nem beszélve, hogy a körülmetélés egészségügyi kockázattal jár, ezért csak orvosi indokokkal alátámasztott esetekben szabadna elvégezni. 

Az orvosok azonban visszakoztak a tiltás teljes körű bevezetésétől, mert belátták, hogy túl sok negatív következménnyel járhat. Arra a következtetésre jutottunk, hogy nehéz megjósolni a tiltás milyen következményekkel járhat mind az érintett fiúkra, mind bizonyos vallási csoportokra nézve. A dán Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor bejelentette, hogy 2017. január 1-től minden körülmetélést jelenteni kell a nemzeti betegnyilvántartási rendszerben. 

A Dán Egészségügyi Hatóság becslései szerint körülbelül 1000-2000 körülmetélést végeznek el az országban, jellemzően zsidó és muszlim fiúkon. A beavatkozások többsége a közegészségügyi rendszeren kívül történik, általában a gyermek otthonában vagy egy magánklinikán, vallásos szertartás keretében. Egy korábbi kutatás szerint a dánok 87 százaléka támogatná a körülmetélés betiltását a 18 év alattiakon. 

(The Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére