Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csehország Trumpja, Andrej Babis lehet a nyerõ a holnapi cseh választáson

Vincze Viktor Attila

2017.10.19. 13:28

Még mindig a jobbközép ANO mozgalom gyõzelmére lehet számítani a pénteken és szombaton rendezendõ képviselõházi választásokon Csehországban. A kulcskérdés emellett már csak az, milyen lesz az ANO gyõzelmének mértéke, és mely párt lesz hajlandó kormánykoalícióra lépni a pártot vezetõ pozsonyi születésû Andrej Babis milliárdossal. Az ANO egyetért a magyar bevándorláspolitikával, és pragmatikus alapon támogatja a V4-es együttmûködést.
PRÁGA, 13:28

Még mindig a jobbközép ANO mozgalom győzelmére lehet számítani a pénteken és szombaton rendezendő képviselőházi választásokon Csehországban. A kulcskérdés emellett már csak az, milyen lesz az ANO győzelmének mértéke, és mely párt lesz hajlandó kormánykoalícióra lépni a pártot vezető pozsonyi születésű Andrej Babis milliárdossal. Az ANO egyetért a magyar bevándorláspolitikával, és pragmatikus alapon támogatja a V4-es együttműködést.

Az utóbbi három év minden felmérése az Andrej Babis szlovák származású milliárdos által vezetett ANO (IGEN – eredeti teljes neve: Akce nespokojenych obcanu – Elégedetlen Polgárok Akciója) mozgalmat hozta ki a választás győztesének. A második helyen többnyire a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), míg a harmadikon Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) végzett.

A legutolsó közvélemény-kutatások eredményeinek összegzése alapján a prágai sajtó szerint nyolc pártnak van esélye bejutni a parlamentbe. A kommentátorok úgy vélik: legkevesebb öt, legfeljebb 12 párt és mozgalom szerezhet képviselői mandátumot. 

Biztos képviselőházi mandátumokra négy tömörülés számíthat: az ANO, a legutóbbi győztes CSSD, az állampárti múlttal rendelkező KSCM, illetve a korábban többször is kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS).

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt nagy valószínűséggel átlépi még a Tomio Okamura vezette bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom, a TOP 09 párt, a Kalózpárt és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL).

Az ANO támogatottsága az utóbbi időben átlagban 25-27 százalék, a CSSD-nek 13-14 százalék, a kommunistáknak 11-12 százalék, míg a polgári demokratáknak 8-9 százalék körül mozgott. A választásokat közvetlenül megelőző hetekben az ANO népszerűsége mérsékelten csökkent, míg a Kalózpártnak és az SPD-nek pedig mérsékelten emelkedett. 

Felmérések azt mutatják, ha mindhárom eddigi koalíciós párt bejutna a parlamentbe, akkor valószínűleg meglenne az újabb kormányalakításhoz szükséges többsége, de most már az ANO vezetésével. Kérdéses, van-e erre igény, illetve meg tudnak-e egyezni a pártok. A szociáldemokraták és a kereszténydemokraták ugyanis azt hangoztatják, számukra Babis mint kormányfő elfogadhatatlan. 

Más vélemények szerint az ANO a kommunisták és az SPD nyílt vagy háttérbeli támogatásával alakíthatna kormányt. Babis személyét azonban a kommunisták is bírálják.

A kampányban Andrej Babis kizárta annak lehetőségét, hogy a jövőben együttműködne a KSCM-mel vagy az SPD-vel. A meghatározó jobboldali pártok – ODS, TOP 09 – viszont azt zárták ki, hogy belépnének egy olyan kormányba, amelynek miniszterelnöke Babis lenne. Egy másfajta alternatíva, az ANO nélküli valamiféle széles koalíciós kormány jelenleg nem tűnik reálisnak.

Andrej Babis nem titkolja, hogy miniszterelnök szeretne lenni. Milos Zeman államfő, akit Babis szövetségesének tartanak, már ki is jelentette, hogy a választások győztesének jelöltjét bízza meg kormányalakítással. Szerinte az sem akadály, hogy az ANO elnöke ellen büntetőeljárás folyik.

Prágai megfigyelők úgy vélik: a kampányban elhangzott nyilatkozatok urnazáráskor általában elveszítik érvényességüket, és végül a választás konkrét eredménye fogja meghatározni, ki is alakíthat majd új kormányt. Többségi vélemény, hogy nehéz és bonyolult kormányalakítási tárgyalásokra kell számítani.

Felmérések szerint a nyolcmillió választásra jogosult szavazó mintegy 60-65 százaléka járul majd az urnákhoz. A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól, délután kettőig lesznek nyitva. A voksolás első eredményeit szombat estére ígéri a Cseh Statisztikai Hivatal.     

Az előző, 2013 októberében megtartott előrehozott képviselőházi választást a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD-20,45 százalék) nyerte az ANO-t (18,65 százalék), illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártot (KSCM-14,91 százalék) megelőzve. A parlamentbe akkor hét párt és mozgalom jutott be. Koalíciós kormányt a CSSD, az ANO és a KDU-CSL alakított.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére