Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csak a magyar álláspontban lehet egyetértés, hiányzik az egység Európában

Pörge Béla

2016.09.17. 13:58

Így értékelte a nemzetközi sajtó a pénteki pozsonyi EU-csúcsot.
POZSONY, 13:58

Így értékelte a nemzetközi sajtó a pénteki pozsonyi EU-csúcsot.

A brit és az amerikai sajtó egyaránt arról ír, hogy a találkozó célja az egység demonstrálása lett volna, azonban ez nem sikerült, és egyértelműen fény derült a megosztottságra. A Financial Times kiemeli, hogy Matteo Renzi olasz, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is elégedetlenségének adott hangot.

Renzi az elfogadott dokumentumnak főként a gazdasági növekedés beindítására és a bevándorlásra vonatkozó részével volt elégedetlen. Szerinte ezzel nem sikerült új lendületet adni az Európai Uniónak. Orbán pedig sikertelennek nevezte az ülést abból a szempontból, hogy nem tudták megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját"

— írja a brit lap.

Az olasz lapok érthető módon Renzire és az ő álláspontjára fókuszálnak, mint írják, az olasz kormányfő szembeszállt a német-francia vezetéssel. Az ellentét fő oka a migrációs válság kezelése és pénzügyi problémák. Renzi ki is fakadt Angela Merkelre:

nem bánhat így velem, a többiek csak engedelmeskedni tudnak!"

A Der Standard című osztrák lap a bizonytalanságot emeli ki, és hiányolja a megoldásokat, a konkrét döntéseket, és azzal kritizálja a részt vevőket, hogy ezek helyett a teátrális gesztusokon volt a hangsúly.

A francia sajtó kiemelte, hogy a V4-ek élveztek prioritást, illetve az EU legfőbb problémájának azt tartják, hogy mindenben egyhangúlag kellene dönteni, erre azonban nincs meg az esély, ezért döntésképtelen az EU.

A lengyel Rzeczpospolita című lap kommentárjában szintén arról értekezik a szerző, hogy döntésképtelen az unió, a lap szerint a következő két EU-csúcs is arról fog szólni, hogy egységet akar majd mutatni az EU, de semmi érdemlegesről nem tudnak majd megállapodni.

A lengyelhez hasonló véleményen van a cseh sajtó is, egyedül a közös hadsereg létrehozását és a külső határok védelmét látják olyan pontnak, amiben talán sikerül, sikerült megállapodásra jutni.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére