Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Behódolt az iszlámnak a svéd Zöld Párt

Bertha László

2016.04.27. 14:18

Egyre kínosabb helyzetben van a svéd kormányban is résztvevõ Zöld Párt, amelyrõl sorra derülnek ki az iszlamista kötõdések.

A múlt héten írtunk arról, hogy lemondott a párt egyik minisztere, Mehmet Kaplan, aki szélsőséges török politikusokkal ápolt kiváló viszonyt. A muszlim zöldpárti politikustól az elmúlt hetekben több botrányos kijelentést is felelevenített a svéd sajtó. Kaplan többek között a nácik módszereihez hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját, valamint 2014-ben egy olyan kijelentést is tett, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozók, illetve a finn-orosz háborúban résztvevő svéd önkéntesek között nincs semmilyen érdemi különbség. Ennek ellenére a párt két legnagyobb fejese továbbra is a legkövetkezetesebb demokratának tartja Kaplant.

Kaplan történetével azonban nem zárult le a svéd baloldal és a muszlimok igencsak pikáns egymásra találása. Az elnökségi tagságra is pályázó Yasri Khan annyira magáévá tette a befogadó és toleráns párt elveit, hogy egy tévéinterjú után még a stúdióban lévő szerkesztőnővel sem volt hajlandó kezet fogni – természetesen vallási okokra hivatkozva. Khan egyébként egy svéd muszlim szervezet feje, ami jelentős állami támogatásokkal gazdagodott az elmúlt években.
 

Egyre több beszámoló született arról is a médiában, hogy az első- másodgenerációs bevándorlók egyszerűen beépültek a Zöld Pártba. Ezt erősítette meg Lars Nicander biztonságpolitikai szakértő is, aki szerint a párt teljes együttműködést mutatott a muszlimok irányába, nem foglalkoznak azzal sem, ha az illetők esetleg szélsőséges vallási nézeteket vallanak. Beszámolók szerint a svéd mecsetekben a Zöld Párt és a Baloldali Párt támogatására szólították fel a híveket a 2014-es választási kampányban.

A zöldpárti miniszterelnök-helyettes, Asa Romson egy nyilatkozatában „balesetnek” nevezte a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat, ami ugyancsak komoly botrányt okozott – még a párton belül is. Romson egyébként az a személy, aki 2015. novemberében elsírta magát egy sajtótájékoztatón, amikor a kormány bejelentette, hogy Svédország kénytelen szigorítani a bevándorláspolitikáján.

A botrányok hatással voltak a kisebbik kormánypárt népszerűségére is, emiatt jelentősen csökkent mind az említett politikusok, mind a párt népszerűsége. A bevándorlási válság kezelhetetlensége, az európai terrortámadások, illetve a sorozatos botrányok miatt már a svéd média sem képes elhallgatni a társadalmi problémákat, így jelenleg nem jár automatikus kiközösítéssel és megbélyegzéssel az, ha valaki a bevándorlók integrációjának sikertelenségét firtatja.

(The Times of Israel, The Local, Daily Mail)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére