Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az uniós-török megállapodás az álnokság paktuma

2015.11.30. 20:50

BERLIN, 21:20

Megosztó vélemények születtek a vasárnapi brüsszeli migrációs csúcsról Németországban. A német sajtó különösen nagy ellenszenvvel fogadta az európai uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján az európai migrációs válság kezeléséről kötött megállapodást.

Több kommentár élesen bírálta Angela Merkel kancellárt, amiért Ankarára támaszkodva próbálja csökkenteni az Európába érkező menekültek számát.

 A liberális Süddeutsche Zeitung szerint:

az uniós tagországok a válság nyomása alatt hajlékonnyá váltak, és azt szeretnék, hogy a törökök nagyon szolidárisan megoldják helyettük a menekültproblémát."

A lap szerint a török vállalásokért cserébe az európai vezetők még a pénztárcájukat is hajlandóak kinyitni, miközben vízumkönnyítéssel kecsegtetik Ankarát, megígérik, hogy új lendületet adnak a csatlakozási tárgyalásoknak, de közben mit sem törődnek a török sajtószabadsággal és a független igazságszolgáltatással.

A német liberális lap szerint:

az EU és Törökország valójában az álnokság paktumát kötötte meg"Brüsszelben, és ennek semmi köze az igazi partnerséghez"

A szintén liberális berlini Der Tagesspiegel kifigurázta Merkel korábbi török politikáját, mikor még legnagyobb élharcosa volt a török csatlakozási folyamat berekesztésének.

Míg korábban a CDU/CSU nem győzött elég nagy távolságot tartani Ankarától, most Angela Merkel szinte udvarol Erdogan elnöknek, akinek a háza táján korántsincs minden rendben, hacsak a kritikus újságírókkal való bánásmódot vesszük alapul"

- írja a lap.

A konzervatív Die Welt szerint Angela Merkel jobban tenné, ha nem csak a török kártyát próbálná megjátszani.

Nem tudni, hogy mennyire megbízható Erdogan, a kiszámíthatatlan boszporuszi önkényúr"

- fogalmaz a Die Welt, kihangsúlyozva, hogy a török elnök kényére-kedvére irányíthatja a menekülthullámot, és nem fog megilletődni, ha Brüsszel azzal fenyegeti, hogy szükség esetén csökkenti a beígért pénzügyi támogatást, amely  a lap szerint még sokkal nagyobb lesz a követelt hárommilliárd eurónál.

Egy másik nagy konzervatív lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint:

a brüsszeli megállapodás csak első látásra tűnik az EU kapitulációjának az autoriter Törökország előtt, és valójában hosszabb távon Törökországnak szüksége van az EU-ra, az EU pedig a saját érdekeiből adódóan nem veheti semmibe Törökországot."

 (MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére