Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Az nem indíték, hogy valaki jobban akar élni"

2015.11.11. 11:52

PRÁGA, 11:37

A cseh pénzügyminiszterrel, Andrej Babissal készített interjút a Handelsblatt német gazdasági lap. Az interjú elsődleges témája a bevándorlási válságról alkotott hivatalos cseh álláspont volt, de szóba került még Magyarország és az Európai Unió helyzete is.

Arra a kérdésre, hogy Csehország miért nem vállal legalább egy csöppnyi szolidaritást a migránsokkal és a legfőbb befogadó országgal, Németországgal, Babis elmondta, hogy

először a felelősség jön, aztán a szolidaritás. A politikánk során felelősséget vállalunk a cseh állampolgárokért. A menekültek, akik hozzánk akarnak jönni, megszegik az összes nemzetközi szabályt."

Majd így folytatta:

a háború Szíriában lassan 5 éve tart. A szíreknek Törökországban kellene menedékjogot kérniük. Ezenkívül ott van Görögország, amelynek teljesítenie kellene a schengeni egyezményben vállalt kötelezettségeit. Az egyetlen ország, ami betartotta a dublini szabályokat, az Magyarország volt.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy menekülttáborokat is meglátogatott, ahol azt tapasztalta, hogy senki sem akar Csehországban maradni, mindenki Németországba vágyik. Babis szerint több ezer migráns indul el Németországba egy jobb élet reményébe. Ennek érdekében átkelnek a Földközi-tengeren, hogy Görögországba érjenek. Ezek az emberek úgy utazhatnak Kosról Közép-Európába, hogy nem is ellenőrzik őket, de

ha valaki az USA-ból Prágába akar utazni, akkor azt gondosan átvizsgálják az útlevelével együtt."

Babis szerint Görögország valójában nem tartozik a schengeni térséghez, mivel nem határos más schengeni országgal. Schengen valódi határai Szlovénia és Magyarország.

A migránsoknak meg kell mondani, hogy nem fogadjuk el a bevándorlók korlátlan áradatát.”

– mondta a cseh pénzügyminiszter.

Az újságíró azon kérdésére, hogy Csehország mégis hány migránst hajlandó fogadni, Babis elmondta:

ez nem a számokról, hanem az elvekről szól. Az nem indíték, hogy valaki jobban akar élni. Valószínűleg több milliárd ember szeretne így Németországban élni. Csehországban 1 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, valamint 30 ezer hajléktalanunk van. Meg kell állítani az illegális bevándorlási hullámot.

Babis szerint az európai migrációs politikát egyszerűen a káosz jellemzi. Csehország pedig szeretné, ha saját maga dönthetne a bevándorlók kérdésében, és nem fogja hagyni, hogy Brüsszel diktálja, hogy mi a teendő.

Az Európai Uniónak újra meg kell fogalmaznia politikai céljait. Rengeteg rossz döntésük van. Görögországnak például soha nem szabadott volna csatlakoznia az euróövezethez.”

– foglalt állást Andrej Babis.

(Handelsblatt)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére