Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az irániak bojkottálják a muszlimok szent zarándoklatát

Bokor Gábor

2016.09.10. 11:58

A tavalyi zarándoklaton egyes becslések szerint 2300 ember halt meg.
MEKKA, 11:58

A tavalyi zarándoklaton egyes becslések szerint 2300 ember halt meg. 

A világ minden tájáról évente körülbelül másfélvmillió muszlim utazik Szaud-Arábiába, hogy meglátogassa a mekkai Nagy Mecsetet. A mecseten belül található a híres Fekete kő, amelyről a muszlimok úgy tartják, hogy ez Allah földre szállt jobb keze.

Azonban idén jóval kisebb lesz a látogatószám, ugyanis több tízezer iráni nem fog elutazni Mekkába. A siíta vallású Irániak gyakran konfrontálódnak a vahabita-szunnita szaúdiakkal. 

A szombati napon kezdődő haddzsra, azaz a nagy Mekkai Zarándoklatra már megindultak a repülőgépek, a buszok és a vonatok. A térség bár nincs messze a Vörös-tenger partjától, a sivatagban van, így a mostani zarándoklaton is felmehet a hőmérő higanyszála 40-45 fok fölé is. 

A tavalyi zarándoklat során, szeptember 24-én pánik tört ki a tömegben és egyes becslések szerint több mint kétezer embert halálra tapostak. Bár a szaúdi kormányzat igyekezett elbagatellizálni a dolgot azzal, hogy csak 769 halálos áldozatról számolt be, a külföldi információk szerint legalább 2300 ember vesztette életét. 

Szaúd-Arábia azonnal vizsgálatot indított az ügyben, ám az eredményt nem hozták nyilvánosságra. Az idei évre már több óvintézkedést is életbe léptettek. 

A pénteki közös ima rendbontás és terrorcselekmény nélkül lezajlott, ám a legnagyobb események még hátra vannak, ahol jóval nagyobb az esélye egy esetleges terrrortámadásnak. 

Annak ellenére, hogy évről évre nő a terrorfenyegetettség a térségben, sok zarándokló arról számol be, hogy nem tántoríthatja el őket semmi abban, hogy a szent helyhez látogassanak. A szunnita terrorszervezeteknek semmi sem szent, számukra elismerést jelentene egy terrortámadás végrehajtása a zarándoklat alatt. 

A számos óvintézkedés ellenére Irán továbbra is kétségbe vonja azt, hogy helyes dolog a szaúdi kormányzatra bízni a szent helyet. A két ország közt nincsenek diplomáciai kapcsolatok, ugyanis számos politikai és területi vita van közöttük. 

A legtöbb halálos áldozat iráni volt a tavalyi évben, összes 464-en vesztették életüket. Évtizedek óta ez az első alkalom, hogy Irán nem engedi állampolgárait a térségbe. 

(Times of Israel

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére