Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az európai dzsihadista terrorizmus ma már az iszlamista bûnszervezetekre épül

Vincze Viktor Attila

2019.04.07. 20:48

Jytte Klausen terrorizmus-szakértõ legutóbbi kutatása szerint az európai biztonsági szerveknek komolyan kellene venniük azt, hogy jelenleg Európa iszlamista bûnözõi alvilága adja az olyan dzsihadista terrorszervezeteknek a bázisát, mint amilyen az Iszlám Állam is.

A jelenleg a terrorizmus és az európai ügyek szakértőjeként az amerikai Brandeis, valamint Harvard Egyetemen oktató Jytte Klausen szerint a gengszter dzsihadizmus kifejezés használatával jellemezhető legjobban az európai iszlamista terrorizmus működésében az elmúlt években végbement átalakulás.

A dán származású kutató tanulmánya szerint ma már elkerülhetetlen a szervezett bűnözésben részt vevő muszlim hívők és a terrorizmus közötti szoros kapcsolatnak a gengszter dzsihadizmus kifejezéssel történő néven nevezése, egyben a jelenségnek a komolyan vétele is. 

Az Iszlám Állam és egyéb terrorszervezetek ma a tagjaik legveszélyesebb és egyre jelentősebb részét a szervezett alvilág iszlám hívői közül toborozzák. Ezt bizonyítja, hogy például a 2012 és 2017 között Brüsszelben meggyilkolt vagy elfogott dzsihadistáknak a 22 százaléka komoly bűnözői és a szervezett bűnözésen belüli tapasztalatokkal rendelkezett. 

Európában egyre nő a szervezett bűnözés által jelentett veszély, amivel egy időben a bűnbandák működése pedig egyre inkább politikai jelleget ölt. Ez egy új jelenség, mert eddig nem volt kapcsolat az utcai bandák és a politikai erőszak között”

– írja Klausen a tanulmányában, amelyben a profi bűnözőből lett szadisták kiemelt példáiként a párizsi terrortámadások egyik főszervezőjének, Abdelhamid Abaaoudnak, valamint az Iszlám Államon belül Nagy A-ként hírnevet szerző Abderozzak Benarabetnek az esetét is felidézi. 

A szakértő szerint a gengszter dzsihadizmus megszüntetésére a hatóságoknak speciális intézkedések meghozatalával azonnal és a leghatározottabban fel kellene lépniük. Ilyen intézkedésnek kellene lennie például annak, hogy az iszlamista hátterű bűnözőket a börtönökben szigorúan elkülönítik. De mindezek mellett a legfontosabb annak elérése lenne, hogy az iszlám vallású közösségek ne hunyjanak szemet a jövőben a bűnöző muszlim hívők életmódja felett a közösségeiken belül. Sajnos jelenleg számos mecset szélsőséges nézeteket valló iszlám közössége azért nem ítéli el a bűnöző muszlimokat – akiknek a bűnözői tevékenységét egy iszlám országban súlyosan büntetnék –, mert a bűnös tevékenységüket az iszlám számára ellenséges közegben, azaz egy nem iszlám  többségű országban folytatják. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére