Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Asszád: maradjon vagy menjen?

Horváth József György

2015.10.12. 13:22

Az EU elismeri az orosz beavatkozást Szíriában, de Asszád ügyében csak nehezen tud dûlõre jutni.
Brüsszel, 12:30

Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője szerint az orosz beavatkozás az egész szíriai helyzetet megváltoztatja.

Az uniós diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a légicsapásoknak az Iszlám Állam és az ENSZ által meghatározott más terrorszervezetek ellen kell irányulniuk. Amellett, hogy elismerte az orosz terrorellenes részvétel eredményeit, aggodalmát fejezte ki az olyan orosz katonai kihágások miatt, mint a török légtér megsértése.

Mogherini a tárgyalásokban látja a megoldást.

Az EU külügyi főképviselője szerint Bassár al-Asszádhoz hasonlóan a konfliktus minden releváns tényezőjét le kell ültetni a tárgyalóasztal köré. Ez az álláspont szemben áll a francia és a brit érdekekkel, valamint a hivatalos uniós állásponttal is, miszerint Asszádnak mennie kell. Mogherini mellett pár külügyminiszter is hasonlóan vélekedik Asszád bevonásáról, hogy legalább az átmenetről lehessen vele tárgyalni.

A legtöbb uniós tagállam külügyminisztere szerint most nem Asszádra kéne koncentrálni, hiszen az orosz részvétel miatt a szír diktátor pozíciója biztonságban van. Szerintük az EU túl sokat spekulált már Asszád jövőjéről; most viszont a jelenlegi helyzetet, a polgárháborút kell megoldani, hiszen csak így apasztható el a migrációs hullám. A külügyminiszterek többsége szerint ez az első számú prioritás.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére