Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Andrej Babis lett a cseh kormányfõ

Nagy Gábor

2017.12.06. 18:28

A cseh államfõ az õszi választások gyõztesét, az ANO mozgalom vezetõjét, Andrej Babist nevezte ki miniszterelnöknek.
PRÁGA, 18:28

A cseh államfő az őszi választások győztesét, az ANO mozgalom vezetőjét, Andrej Babist nevezte ki miniszterelnöknek.

Az új kormányfő, Andrej Babis jogkörei elődje, Bohuslav Sobotka ügyvezető kormányfő végleges távozásáig korlátozottak. Úgy tudni, az új kormány december 13-án áll majd fel. Az ANO mozgalom vezetője azt tervezi, hogy kormányának programját januárban terjeszti majd a képviselőház elé szavazásra.

Milos Zeman Babis kinevezésekor közölte: ott lesz ezen a parlamenti alsóházi ülésen, és támogatásáról fogja biztosítani az új kabinetet.

A 200 tagú cseh parlamenti alsóházban a jobbközép ANO mozgalomnak 78 képviselője van. Miután szinte senki sem kíván koalícióra lépni az ANO-val, Babis kisebbségi kormányt tervez.

"A magas fákat gyakran éri villámütés" – figyelmeztette az új miniszterelnököt az államfő. Megjegyezte: fel kell készülnie arra, hogy a média egy része "tovább fogja fokozni Babis-ellenes kampányát".

Csehországnak az eddigieknél jóval aktívabbnak kell lennie az Európai Unióban"

– mondta kinevezése után Andrej Babis újságíróknak. Hozzátette: a migrációs probléma megoldásaként javasolni fogja az EU-nak, hogy fokozza harcát az embercsempészek ellen. Belpolitikai téren a korrupció és a kliensrendszer elleni küzdelmet jelölte meg legfontosabb feladatként az új cseh kormányfő.

Andrej Babis elmondta azt is, hogy a következő napokban és hetekben újra tárgyalni kíván a parlamenti pártokkal kormányának támogatásáról vagy megtűréséről.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére