Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Obama Pakisztánnal egyezkedik

2015.10.23. 08:57

A két vezető a tárgyalásokat megelőzően a kétoldalú kapcsolatok megerősítésének és megszilárdításának fontosságát hangsúlyozta. Obama egy héttel azt követően fogadta a kormányfőt, hogy bejelentette:

megváltoztatta eredeti elképzelését, és nem fogja 2016 végéig kivonni Afganisztánból az összes amerikai erőt, hanem továbbra is 5500 katonát fog ott állomásoztatni."

Amerikai szakértők ugyanakkor a találkozót megelőzően rámutattak: Sarif alighanem ki fogja fejteni Obamának, hogy Pakisztán nem fogad el korlátozásokat a taktikai nukleáris fegyverek kérdésében, amelyekre felfogása szerint rivális Indiának a meglepetésszerű támadástól való elrettentésére van szüksége. Emellett a dél-ázsiai ország kormányfőjének aligha van ráhatása hazájának az afgán felkelők számára biztos menedéket szavatoló biztonsági struktúráira annak érdekében, hogy a tálibok folytassák a kabuli kormánnyal július közepén megszakadt tárgyalásokat. 

Washingtonban emiatt nem számítanak jelentősebb áttörésre a találkozón. Ugyanakkor az amerikai főváros információi szerint a pakisztáni fegyveres erők Afganisztánba szorítják ki az al-Kaida maradványait. Az egyezkedés mellett Washington arra készül, hogy nyolc F-16-os harci gépet adjon el Pakisztánnak, ösztönözve a kapcsolatok javítását.

A Bulletin of the Atomic Scientists című közlönyben két neves elemző, Hans M. Kristensen és Robert S. Norris azt állította, hogy a pakisztáni nukleáris arzenál a 2011-es 90-110 atomtöltetről 110-130-ra nőtt, és 2025-re elérheti a 220-250-es nagyságrendet is, amivel a világ ötödik legerősebb nukleáris hatalmává válik az Egyesült Államok, Oroszország, Kína  és Franciaország után.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére