Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A németek elfogadták az új polgári védelmi koncepciót

Tóth Dalma

2016.08.24. 19:28

A német szövetségi kormány szerdai ülésén elfogadta a lakosság vészhelyzet esetén bevezetett védelmérõl kidolgozott tervet.
BERLIN, 19:28

A német szövetségi kormány szerdai ülésén elfogadta a lakosság vészhelyzet esetén bevezetett védelméről kidolgozott tervet.

Thomas de Maiziere belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy nem az elmúlt időszak terroreseményei miatt frissítették a dokumentumot, hanem a szövetségi parlament 2012-es felkérése alapján kezdett tárcaközi egyeztető és tervező munka eredménye az új koncepció.

A vészhelyzetre vonatkozó koncepciót 1995 óta most frissítették először. A tervezet arról szól, hogy miként kell megőrizni az állami intézmények és a kormány működőképességét veszélyhelyzetben, hogyan kell gondoskodni a lakosság védelméről és ellátásának fenntartásáról, és miként kell biztosítani a katonai erők védelmi képességét.

Az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy félelmet kelt és élelmiszer-felvásárlásra ösztönzi a lakosságot. A miniszter sajtótájékoztatóján visszautasította a vádakat és azt mondta, hogy a szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal (BBK) és a mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium régóta tanácsolja élelmiszer tartalékolását.

Erős polgárokat akarunk, akik szabadságban, biztonságban élnek és előrelátóan gondoskodnak magukról."

– mondta a belügyminiszter.

A koncepcióban azt ajánlják, hogy öt napra elegendő ivóvizet és tíz napra elegendő élelmiszert tároljanak otthon a lakosok. A miniszter szerint a polgárok az öngondoskodás révén is támogathatják az állami intézmények tevékenységét vészhelyzetben.

Thomas de Maiziere szerint az 1995-ös koncepció frissítésére a technológiai és biztonságpolitikai változások miatt volt szükség. Kiemelte, hogy "sokrétű támadási felületet kínál a modern infrastruktúra sérülékenysége és a modern társadalom függősége". A miniszter hozzátette, hogy az országszintű erőforrások, mint például az áram vagy az internetszolgáltatás, kedvelt célpontok lehetnek, ezért sokrétű előkészületekre van szükség az esetleges veszélyhelyzetek kezeléséhez.

Senki nem kívánja, hogy bekövetkezzék bármiféle katasztrófa, de a felelős, előrelátó politikának része a "higgadt felkészülés a katasztrófa-forgatókönyvekre. [...] A világ összes országában így járnak el."

– tette hozzá Thomas de Maiziere.

Személyes véleménye szerint leginkább az áramellátás nagy területet érintő és hosszan tartó leállása tűnik valószínű veszélynek. A koncepcióval szembeni bírálatokkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy nincs napirenden a sorkatonai szolgálati kötelezettség visszaállítása.

A polgári védelmi koncepció az állami intézmények vészhelyzeti működésének fő irányait rögzítő "bázis", amelyre építve valamennyi tárca frissíti a területére vonatkozó terveket és megvizsgálja, hogy szükséges-e valamilyen jogszabályi változtatás.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére