Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nagyhatalmak és az Iszlám Állam is fegyverekkel kísérletez

Vincze Viktor Attila

2016.10.22. 13:18

A Szíriában és Irakban zajló háborúban már nem csak a nagyhatalmak tesztelik legújabb fegyvereiket. A "kispénzû" helyi és terrorista fegyveres erõk kényszerbõl saját fegyvereket, fegyverrendszereket fejlesztenek. A harctéren talált sufnituning eszközök alapján a modern kori harcászat nélkülözhetetlen eszközei lettek a távirányítású sorozatlövõ fegyverek.

A szíriai és iraki polgárháború egy eddig kevésbé ismert következményeként a távirányítással működtetett, egyedi mesterlövész puskák és géppuskák helyi változatainak elterjedését eredményezte.

A haditechnikai sufnituningnak a szövetséges haderők által a harctéren talált példáiról Robert Beckhusen számolt be a War is Boring blogon. A szerző felhívta a hagyományos hadseregek figyelmét arra, hogy a távirányítású sorozatlövő haditechnikai eszközök használatának további növekedésére lehet számítani világszerte.

A távirányítású fegyverek megléte és fejlesztése széles körben elterjedt a fejlett országok hadseregeiben világszerte. A nagyhatalmak hadseregei mind rendelkeznek ilyen fegyverrendszerekkel, ám ennek ellenére ezeket nem állították hadrendbe, illetve ha mégis, akkor is csak ritkán használják, nem alkalmazzák ezeket tömegesen.

Jelenleg a fejlett országok hagyományos szerkezetű hadseregeiben a leggyakoribb alkalmazási területe a távirányítású fegyvereknek a páncélozott terepjárók és szállító járművek lövegtorony fegyvereinek a kezelése.

Az Iszlám Állam elleni háború harctéri tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy megkerülhetetlen a távirányítású fegyverek használata.

Az iszlám dzsihadisták, a különböző helyi milíciák és a kurd felkelők erői egyaránt nagy számban használnak a frontvonalakon távirányítású lőfegyvereket.

A távirányítású fegyverek hasznosnak bizonyultak mert nagyon kockázatos helyeken is telepíthetőek lettek velük olyan lőállások, amelyeknek a leküzdése nehezebb feladat az élőerővel védett posztokhoz képest. 

Az Iszlám Állam ellenes nemzetközi koalíció katonáinak tapasztalatai szerint a helyi erők által barkácsolt távirányítású fegyverek minősége a fegyvert elkészítők rendelkezésére álló pénztől függ.

A rendszerek alapja mindig valamilyen személyi számítógép és kamera, amelyeket jellemzően kábelek segítségével csatlakoztatnak a fegyverhez, valamint az annak mozgatását elvégző tartó és irányba forgató szerkezethez.

Az így összeállított forgatható fegyverek általában joystick, gamepad vagy billentyűzet segítségével süthetőek el távirányítással.

Az Egyesült Államok hadseregének a felderítési adatokon alapuló elemzése szerint eddig 20 különböző típusú távirányítású fegyvert azonosítottak be a szövetséges erők Irak és Szíria területén, különböző fegyveres csoportoknál.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére