Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A migránsok ezek szerint nem kifejezetten agysebészek

Sümeghi Lóránt

2016.08.14. 20:28

Németországban egyre több vállalat csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, amely a menekültek munkaerõpiaci beilleszkedését szolgálja. Azonban bírálói szerint az eredmények egyáltalán nem jelentõsek.
BERLIN, 20:28

Németországban egyre több vállalat csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, amely a menekültek munkaerőpiaci beilleszkedését szolgálja. Azonban bírálói szerint az eredmények egyáltalán nem jelentősek - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. 

 A vállalati szféra Mi-Együtt (Wir-Zusammen) nevű kezdeményezése 36 cég összefogásával indult az idén februárban, és mostanáig 113 társaság csatlakozott hozzá. A tagoknak augusztus elején megküldött kérdőívre 83 vállalat válaszolt.

Adataik szerint 449 menekültet foglalkoztatnak teljes állásban, ami az országba beáramlott másfél millió "mérnökinformatikushoz" képest nem nagy siker.

Továbbá meghirdettek több mint 3200 gyakornoki helyet, amelyből nagyjából 1800-at már betöltöttek. Ezen kívül 700 szakmai gyakorlati helyet is létrehoztak, amelyek közül 534-et töltöttek be eddig - írta a Welt am Sonntag.

A kezdeményezés szervezőinek adatai szerint valamennyi társaságot együttvéve 14 ezer alkalmazott végez társadalmi munkát menedékkérőket, menekülteket támogató projektekben, és 2600-an vesznek részt a vállalatoknál indított úgynevezett mentorprogramokban, amelyekben a többi között a nyelvtanulásban és a hivatali ügyintézésben segítenek.

A bírálók azonban rámutatnak, hogy a résztvevő cégek számához és méretéhez viszonyítva a gyakornoki és szakmai gyakorlati helyek betöltöttsége száma nem túl nagy. 

A szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) számításai szerint a tavaly érkezett mintegy 1,5 millió menedékkérő várhatóan nagyjából 60 százaléka kapja meg a menekültstátuszt vagy a nemzetközi védelem más formáját, vagyis durván 600 ezer ember szerezhet munkavállalásra is feljogosító tartózkodási engedélyt.

A BA tapasztalatai szerint azonban a piaci belépés utáni első évben a menekültek csupán 10 százaléka talál munkát, főleg a nyelvtudás, valamint az elhelyezkedéshez szükséges formális képzettség és munkatapasztalat hiánya miatt.

A Bild című lap szombaton arról írt, hogy Angela Merkel kancellár úgynevezett menekültügyi csúcstalálkozóra hívta hivatalába szeptember 14-re a legfontosabb német nagyvállalatok vezetőit. A megbeszélés témája a menekültek munkaerőpiaci integrációja, a kancellár azt kéri majd a vállalatoktól, hogy biztosítsanak a menekülteknek több gyakornoki, ipari tanulói, szakmai gyakorlati helyet és munkahelyet. Egyelőre kérdéses, hogy ezek a megüresedő helyek betöltésre kerülnek-e majd.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére