Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A migrációs válság vége?

Horváth József György

2016.04.04. 12:15

Hétfõn megkezdõdött a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba annak a megállapodásnak megfelelõen, amelyet az Európába tartó, ellenõrzés nélküli menekültáradat megállítását célzó erõfeszítések keretében az Európai Unió és Ankara írt alá.
ATHÉN, 12:15

Megkezdődött hétfőn a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba annak a megállapodásnak megfelelően, amelyet az Európába tartó, ellenőrzés nélküli menekültáradat megállítását célzó erőfeszítések keretében az Európai Unió és Ankara kötött.

A megegyezés értelmében Törökország visszafogadja a március 20. óta illegálisan Görögországba érkezett összes migránst és menekültet, köztük a Szíriából érkezetteket is, cserébe az EU legális úton, közvetlenül Törökországtól szíriai menekültek ezreit veszi át. Az unió egyúttal több pénzt ad Ankarának, felgyorsítja a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamatot, illetve haladást ígért Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain.

A visszatelepítést hétfőn Leszbosz és Híosz szigetén kezdték meg. Az előbbiről két, az utóbbiról egy török hajó indult el összesen 131 migránssal Törökországba az Égei-tengeren át.

Ewa Moncure, a Frontex szóvivője elmondta, hogy a visszatérők többsége Pakisztánból és Bangladesből származik. Minden egyes migránst civil ruhás uniós határőr kísért. A görög készültségi rendőrség emberei is jelen vannak a hajókon.

Híosz szigetén több tucatnyi aktivista és a menekültekkel szimpatizálók egy csoportja tüntetést tartott a migránsok visszatelepítése ellen.

Szabadságot a visszaküldendő embereknek"

- kiabálták.

Bakondi György miniszterelnöki belbiztonsági főtanácsadó szerint az Európai Unió és Törökország közötti, az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodással az illegális migráció nem zárult le, a probléma nem oldódott meg.

Bakondi György  az M1 hétfő reggeli műsorában elmondta:

valószínűleg az eddigi bevált balkáni útvonal véglegesen lezárul, és a megállapodás után ki fog alakulni egy új migránsútvonal. Vannak információk arról, hogy az embercsempészek Albánia felé vagy Olaszországba vinnék a migránsokat"

- közölte.


 

Horváth Dániel, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint rövid távon nincs esély arra, hogy az embercsempészek ismét Törökországból Olaszországba, a tengeren keresztül utaztassák a migránsokat.

Ennek oka, hogy török hatóságok nagyon komolyan veszik azokat az elvárásokat, amelyeket az Európai Bizottság a vízumliberalizációs folyamattal és az illegális migráció elleni küzdelemmel összefüggésben megfogalmazott az országgal szemben"

- fejtette ki Horváth.

A szakértő szerint Románia felől nem érte el Magyarországot a migránsok hulláma, amiből arra lehet következtetni, hogy a bulgáriai, egyébként elég kiterjedt kerítésrendszeren egyelőre nem jutottak át tömegek.

A kutató szerint az sem valószínű, hogy Albánián keresztül domináns útvonal vezetne, a földrajzi akadályok miatt.

Sokkal valószínűbb hogy a bolgár partoknál esetleg Ukrajna felé a Fekete-tengeren keresztül vezethet alternatív útvonal"

Horváth Dániel a migránsok visszatelepítéséről szólva azt mondta, hogy a megállapodás a Görögországban rekedt emberek mintegy kilenctizedét nem érinti, mert azok március 20-a előtt érkeztek. A kutató megemlítette azt is, hogy az emberi jogi szervezetek folyamatosan figyelmeztetnek: a folyamat átlátható lebonyolításához szükséges jogbiztonsági elemek még nem állnak rendelkezésre se görög, se török oldalon, és problémát okoz az is, hogy az EU-tagállamok nem tudták határidőre kiállítani a kellő nagyságú rendőri kontingenst.

Koránt sincs még vége

"Menedékkérelmek tömeges benyújtásával késleltetnék kitoloncolásukat a leszboszi migránsok" - közölték a görög hatóságok hétfőn.

Zaharula Cirigoti, a görög rendőrség migrációval foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy először fel kell dolgozni a menedékkérelmeket, mielőtt bárkit is visszaküldhetnének Törökországba.

Az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) helyi tisztségviselői hangsúlyozták: a megnövekedett papírmunka miatt egyre sürgetőbb lenne, hogy az ígéreteknek megfelelően uniós menedékjogi szakértőket küldjenek Görögországba.

Hétfő reggel az uniós-török megegyezésben foglaltakkal összhangban visszaküldték az első 202 migránst Törökországba. Görög adatok szerint Leszbosz és Híosz szigetéről szinte kizárólag Pakisztánból és Észak-Afrikából érkezett embereket toloncoltak ki, akik nem jogosultak menedékkérelemre. Velük együtt két szíriai állampolgár önszántából döntött úgy, hogy családi okok miatt inkább hazautazik a polgárháborús közel-keleti országba.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére