Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A görög hatóságok nem tudnak mit kezdeni az idomeni táborral

888.hu

2016.05.07. 20:48

A segélyszervezetek segítségével próbálja kiüríteni az idomeni tábort a görög kormány. A kezdeményezés hasznosnak bizonyulhat, erõsítheti a bizalmat a hatóságok és a migránsok között. Törökországban leköszön posztjáról a miniszterelnök, az új kormányfõ személye még bizonytalan.
IDOMENI, ANKARA, 20:18

A segélyszervezetek segítségével próbálja kiüríteni az idomeni tábort a görög kormány. A kezdeményezés hasznosnak bizonyulhat, erősítheti a bizalmat a hatóságok és a migránsok között. Törökországban leköszön posztjáról a miniszterelnök, az új kormányfő személye még bizonytalan. Az M1 szombat Fokasz Nikosz egyetemi tanár elemezte a helyzetet.

Az idomeni táborban dolgozó segélyszervezeteket közreműködésre szólította fel a görög kormány a napokban és azt kérte, hogy segédkezzenek a tábor kiürítésében.

A segélyszervezeteknek bevonása azért fontos, mert így kellő bizalom épülhet ki a hatóságok és az ott táborozó migránsok között. Ezen kívül segíthetnek abban is, hogy megvalósuljon a görög kormány azon terve, miszerint a tábor május végére kiürüljön és a migránsok a hivatalos befogadóhelyre települjenek át.

Fokasz szerint könnyen meglehet, hogy a határidő kitolódik és június közepére zárul le a folyamat.

A menekültek több hete eltorlaszolva tartják Idomeninél a Macedóniába vezető vasúti átkelőt.

A görög áruforgalom jelenleg kerülőutakon, jórészt Bulgárián keresztül kénytelen működni, ami jelentős többletköltséget okoz a piaci szereplőknek.

A táborban rendkívül rossz higiéniai körülmények uralkodnak. A helyszínt a migránsok maguk, spontán "választották" a határ közelsége miatt, nem a görög hatóságok jelölték ki számukra.

A határ közelsége az elmúlt néhány hónapban nem vitte közelebb a migránsokat céljuk eléréséhez, a görög kormány pedig – érthető okokból – attól tart, hogy amennyiben a táborban uralkodó körülményeken javít, arra pénzt áldoz, akkor a táborlakók nehezebben vehetők majd rá arra, hogy a tíz kilométerre levő hivatalos tábort vegyék igénybe.

Távozik a török miniszterelnök

Görögországban királypuccsként emlegetik a török kormányfőváltást, azt, hogy Ahmet Davutoglu távozó miniszterelnök nem indul újra pártja elnökségéért. Ez hatással lehet a migrációs válsággal kapcsolatos tárgyalási folyamatokra is.

„Nem csak arról van szó, hogy Davutoglu tárgyalt az Európai Unióval, hanem hogy a görög miniszterelnökkel is valamiféle személyes kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a tárgyalásaik során. Ezek után lehet, hogy elölről kell kezdeni bizonyos dolgokat – ráadásul egy eddig kevéssé ismert miniszterelnökkel, aki lehet, hogy az EU-val való viszonyában is kevésbé lesz rugalmas”

– mondta Fokasz Nikosz.

(M1)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére