Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A franciák többsége továbbra is támogatja a sárgamellényeseket

Ányos Miklós

2019.11.17. 13:00

Egy évvel a Gilets Jaunes, a sárgamellényes mozgalom kezdete után egy újabb közvélemény-kutatás mutatja azt, hogy a francia emberek 55 százaléka továbbra is támogatja a tiltakozókat.

Az Elabe által közzétett felmérés rámutatott, hogy a franciák mindössze 29 százaléka ellenzi a mozgalmat, további 15 százalékuknak nem volt véleménye az ügyben. A legnagyobb támogatást Marine Le Pen jobboldali nemzeti vezető és Jean-Luc Melenchon szélsőjobboldali politikus támogatói érték el. A válaszadók nagyjából 64 százaléka mondta, hogy a mozgalom lehetővé tette társadalmi kötelékek kialakítását másokkal, ám csak 29 százalékuk mondta, hogy a tüntetések lehetővé tették Emmanuel Macron számára, hogy jobban megértse a mindennapi élet valóságát.

Míg a sárgamellényesek tiltakozásai elleni erőszak az elmúlt hónapokban csökkent, a tiltakozás első heteiben a rendőrök rendkívül erőszakos fellépést alkalmaztak a tüntetők ellen. A CRS francia rohamrendőrség egyik tagja szerint a tavaly december 1-jén zajlott tüntetés annyira intenzív volt, hogy egyesek attól tartottak, hogy a kormány megbukik. A rendőrtiszt, akit csak Stéphane-ként azonosítottak, elmondta, hogy a tiltakozás napján a francia elnök otthonánál az Élysée-palota előtt a felállítási pontot védték, és a kollégái tartottak a tüntetőktől.

Láttam a félelmet a kollégáim szemében, hogy nem tudjuk tartani a pozíciónkat. Ha megtámadták volna a palotát ott, ahol mi voltunk, az Élysée elesett volna. Ha 3000 sárga mellényes elmegy előtted, azt mondod magadnak, ha rájönnek, hogy csak hárman vagyunk, és hogy a palota csupán 100 méter, akkor felhívhatjuk a családunkat, hogy ma este nem leszünk otthon.

Ez volt egyébként az a nap, amikor Macron a román diktátor Ceausescuhoz hasonlóan, helikopterrel menekült el a palotából a népharag elől.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére